ГДБОП разби организирана престъпна група от хакери, източили около 800 хиляди лева от банкови сметки на потребители.

15 души са замесени в източването на над огромната сума от сметките на потребители.

Миналата година след април месец в дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП  започват да постъпват множество сигнали от хора за нерегламентиран достъп до тяхното онлайн банкиране и източени суми.

Парите от сметките им са задигнати след фишинг атаки, които имитирали кампании на банки.

 

Заподозрените са арестувани във вторник. Претърсени са адреси в София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в селата Железница и Медковец.

13 души от престъпната схема вече са задържани. В нея всеки имал ясно установена роля. 

„Част от тях са технически грамотни хакери. Тяхната роля и функция е да придобиват достъпът до интернет банкирането на клиентите на банките, да осъществяват нерегламентирания достъп и да осъществяват нерегламентиран трансфер към предварително изградена мрежа от финансови мулета, както и до системи за електронно разплащане и до платформи за търгуване с криптовалути“, обясни Асен Кунчев, началник отдел „Кибератаки“ и финансови измами в интернет към ГДБОП.

Парите на клиентите са източени след фишинг атаки, в резултат на които жертвите сами са предоставяли данните си.

„Имало е различни видове фишинг кампнаии, които сме установявали. Една част от тях е фишинг кампании на банки с искане за потвърждение на потребителско име и пароли на банкирането“ допълни той.

Според експерти измамниците стават все по-изобретателни, а електронната поща не е единственото място за измами. 

Фишинга може да пристигне и чрез SMS или чрез социалните мрежи.

„Дори измамите могат да започнат с роботи, които се обаждат по телефона. До момента те звъняха, само за да профилират, но вече може да получите обаждане, което да стартира измама. Като предварително ни се обади робот, след това ни изпраща съобщение, накрая ви изпрати линк и всичко има за цел да ви дестабилизира емоционално и да ви отвлече вниманието, докато кликнете върху линк или отворите заразен файл“, подчерта Ясен Танев, експерт по киберсигурност в ЕЦИХ Тракия.

В средата на миналата година хиляди българи започнаха да получават обаждания от чатбота „Наталия“ с въпрос от кой град са. Случаят не се отнасяше за финансова измама, а събиране на лични данни.

А за да бъдем по-защитени ескперите съветват да обновяваме софтуера на устройствата си, да премахваме програми, които не използваме и да имаме антивирусна програма.