Ексклузивно - първи кадри от екстрадицията на осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло". Екип на bTV засне Илиян Тодоров на летището в Мюнхен, минути преди да бъде качен на борда на самолета за България. 

Осъденият на доживотен затвор беше задържан преди година на летището в Ташкент, представяйки фалшив паспорт. Той беше в неизвестност 12 години.

По план днес самолетът с екстрадирания трябва да кацне у нас около 18 часа. Развръзката идва почти 15 години след убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека "Соло".

Какво се случи тогава?

В нощта на 17 срещу 18 април 2009 г. близо до Съдебната палата в София пред несъществуващата вече дискотека „Соло“ се засичат две групи младежи и между тях възниква конфликт. Вади се нож и трима младежи са прободени.

На място загива 21-годишният Кирил Въжаров, а 24-годишният Васил Александров издъхва на път за болницата. Третият – Кирил Димитров, оцелява. В района има видеокамери, които показват какво се е случило. От тях става ясно, че нападателят си тръгва с такси.

Два дни по-късно Илиян Тодоров се предава сам в полицията, но вече е с боядисана коса. Задържан е.

Какво се случи след това с Илиян Тодоров?

В края на 2011 г. се стига и до присъда на първа инстанция – оправдателна. Съдия по делото е Румяна Ченалова. Тодоров излиза на свобода.  

Присъдата е обжалвана. Тодоров обаче никога повече не се явява в съдебната зала. Четири години след убийството на втора инстанция получава доживотна присъда.

Няколко месеца по-късно тази присъда е потвърдена и на трета инстанция. От Илиян Тодоров обаче няма и следа. Така и не успяват да го открият и върнат в затвора.

През 2013 г. в издирването му се включва и Интерпол. На 1 март 2023 г. е задържан на летището в Ташкент.