За общонационално издирване е обявен Илиян Тодоров - осъденият на доживотен затвор за двойното убийство при софийската дискотека „Соло”. Информацията потвърдиха от прокуратурата в Пловдив.

Тодоров е пуснат за издирване от тази сутрин. Присъдата му е дошла за изпълнение в града, тъй като, докато властите са го търсели в Перник, е било установено, че последната му адресна регистрация е в Пловдив. Там живеят баба му и дядо му, уточниха от прокуратурата.

Илиян Тодоров трябваше да влезе в затвора за изтърпяване на доживотна присъда. Преди ден обаче той пусна в социалните мрежи клип, в който твърди, че е невинен, а физическият убиец е на свобода.

Двойното убийство стана на 18 април 2009 година. Тогава при скандал с нож в гърба бяха наръгани Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров. Приятелят им Кирил Димитров също бе намушкан, но оцеля. Камери заснеха силует на мъж с бяла риза да размахва ръка близо до тях. От враждуващите компании само Тодоров бил с бяла риза.

Преди дни ВКС окончателно потвърди доживотната присъда на младия мъж. Днес пък изтече срокът, в който той трябваше да се предаде и да влезе в затвора за излежаването й, но това не стана. Властите готвят обявяването на Тодоров и за международно издирване. Пред издаване е европейска заповед за ареста му, с която Интерпол също ще се включи в търсенето. МВР засега няма данни Тодоров да е напускал страната.

Той е бил на свобода по решение на Софийския апелативен съд. Дори и след доживотната присъда магистратите са решили, че няма опасност младият мъж да се укрие. След бягството на братя Галеви въпросът беше поставен пред Върховния съд, но магистратите обявиха в свое тълкувателно решение, че арестът дори и след такава присъда не е задължителе. Тепърва ще трябва да се реши дали да има законодателни промени, за да може, когато има престъпление, да има и наказание. Само така ще има справедливост и присъдите няма да са само на хартия.