Няма номинирани за поста председател на Върховния административен съд, въпреки че процедурата е отворена. Висшият съдебен съвет не посочи кандидати за наследник на Георги Чолаков, чийто мандат изтича през ноември.

На този фон единственият кандидат за главен прокурор Борислав Сарафов изпрати писмената си концепция.

Специалният прокурор Даниела Талева, която има правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници, в удостоверение до кадровиците на Темида посочва, че няма данни, които да уличават Борислав Сарафов в престъпления.

Така тя даде също зелена светлина изборът му за обвинител №1 да продължи.

В документа до кадровиците в Темида Сарафов отчита, че последната година и половина, след отстраняването на Иван Гешев е била трудна.

„Въпреки това, струва ми се, че изпълних възложената ми задача прокуратурата се върна към нормалната си и професионална работа, като категорично и трайно излезе от калния терен на политиката, съсредоточавайки се върху своите законови задължения“, пише Борислав Сарафов.

И въпреки че преди година заяви, че няма амбиция да бъде главен прокурор, днес Сарафов описва стратегията си, ако бъде избран на този пост.

 

Приоритет номер едно е да възстанови доверието на обществото в прокуратурата и да я превърне в политически неутрална.

„Разбирам, за съжаление, стремежът на множество политици да злоупотребяват с нас прокурорите. Всъщност, повечето очакват да станем някакъв техен "съюзник" против политическия опонент и когато не го правим, получаваме обвинения в политизация. Прокуратурата ще бъде политически неутрална, всъщност тя вече е такава“, заявява Сарафов.

Той настоява, когато се прави съдебна реформа, да се питат и хората, които познават системата отвътре.

„Изрично подчертавам - кадрова смяна, на когото и да било в съдебната система, не е съдебна реформа. Съдебна реформа е промяна в средствата, оръжията, ресурсите за работа на прокуратурата, в оптимизиране на организацията на дейността ѝ“, посочва още Сарафов.

Той заявява още, че има нужния опит и доверие, за да оглави държавното обвинение и заявява, че борбата с организираната престъпност, корупцията, пътния травматизъм и домашното насилие ще бъдат във фокуса му.

Концепцията му трябва да бъде обсъдена през януари догодина, когато ще е и гласуването във Висшия съдебен съвет.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK