Край на двойните чинове в училище. Децата вече ще учат на единични маси, а класните стаи ще бъдат обзаведени с камини. Това предвижда проект на наредба на образователното министерство, която ще влезе в сила от догодина.

Двойните чинове обаче остават в историята, защото всеки ученик трябва да разполага с лично пространство от около 2 кв. м.

Класните стаи ще бъдат Г-образни, а стените между тях ще бъдат мобилни, за да могат да се премахват при нужда.

Учениците споделят, че е по-приятно да си на двоен чин. Според тях ако си на единичен си по-изолиран от останалите. За седмокласниците Иво и Албена двойният чин им дава възможност да си разделят носенето на учебници, а така раниците стават по-леки.

Според директорката на 120-то основно училище Цветанка Тонева, част от идеите за преустройство са невъзможни за реализация. Сградата е паметник на културата и трудно може да се реконструира.

В първото иновативно училище в Бургас пък вече са направили първи стъпки към съвременните промени. Там часовете започват с авторска музика, вместо със звънец.
Има зона за релакс, а всяка стая е със собствен почерк. Въпреки това, от управата на училището смятат, че наредбата трудно приложима. Освен това остава и въпроса от къде ще дойдат парите за подобни инвестиции.

Сред останалите идеи е да има телескоп във всеки кабинет по физика, а вратите на класните стаи да бъдат стъклени. Предложенията трябва да минат през обществено обсъждане. Една от новостите в училищата, които вече са факт, са ученическите шкафчета. За тях държавата даде около 10 милиона лева, а целта е намаляване тежестта на ученическите раници

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!