Учителите са най-важният актьор в класната стая. Учителят е бил, е и ще остане основният фактор в образователната система. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс "Учител на годината”.

Занапред все повече ще разчитаме на учителите, защото ако преди век сме разчитали на учителите да научат децата на базова грамотност, днес разчитаме да ги научат на много повече неща”, заяви министър Вълчев.

Той добави, че учителите трябва сега да подготвят учениците за следващите 40-50 години, когато ще бъдат на пазара на труда.

Снимка: БГНЕС

"Разчитаме заедно с родителите да се справим с предизвикателството за увеличения брой на деца, преждевременно напускащи образователната система и затова създадохме механизма за връщането на учениците в училище”, отбеляза министър Вълчев.

"Най-важната инвестиция на държавата е в учителите, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички останали професии”, каза още просветният министър.

По думите му инвестициите в учителите са с най-висока норма на обществена възвръщаемост.

На церемонията бяха връчени награди на учители и на директори в 10 направления. Министър Вълчев каза, че учителите са общо 90 000 в страната и е трудно да се избере кои са най-добрите от тях.