Безпрецедентен казус в ЦИК - блокирано беше началото на регистрацията на партиите за вота на 27 октомври.

Причината е спор между ДПС-Пеевски и ДПС-Доган кой трябва да се запише пръв. Вече три часа не може да започне регистрацията на всички партии и коалиция.

Процедурата трябваше да започне в 09:30 часа, но още преди това в сградата бяха влезли депутати от двете фракции, които чакаха на масата, предназначена за подаване на документи.

Депутатите имат пропуск, който им позволява да влязат по-рано в ЦИК.

Ако за едната група беше седнала по-рано, то другата не остана по-назад. Депутати и представители си донесоха столове и седнаха на също на масата.

Напрежение имаше и в сградата, и пред нея. Комисията свика заседание, което започна в 10:30 часа, но е закрито за медиите.

„Ние държим да регистрираме нашата партия първи. Ако сме първи сега, ще бъдем и първи на 27 октомври“, каза Муса Аянски, член на младежкото ДПС-Ново начало.

 „Първи ще регистрираме ДПС с лидер Ахмед Доган за предстоящите избори. Пеевски чете указанията на ЦИК, както указа на ДПС - както дявол евангелието“, коментира Валентин Тончев, независим депутат, приближен до Ахмед Доган.

Вратите останаха затворени. Състезанието продължи вътре - далеч от камерите и микрофоните, вече и с участието на ЦИК.

„Не бихме могли да кажем, че това е пример за добра демократична практика, но се случва. Не е нещо, което желаем да виждаме, но е факт“, обясни в „Тази сутрин“ преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

„Най-вероятно казусът, пред който ЦИК е изправена, е поредността – как да регистрират ДПС чрез заявленията на двете фракции. От това кой първи ще заяви има известно отношение към бъдещия процес, но не е основно. Всяко едно заявление следва да се разпредели на член на ЦИК, той да докладва на заседание и след това ЦИК да излезе с решение за допускане или не. Това решение може да се обжалва“, подчерта той.

Според него поредността има значение, само ако ДПС се регистрира като коалиция.

 

От ДПС на Делян Пеевски казаха, че е подадено електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-ото Народно събрание.

„Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои!“, посочват от фракцията.

Последва реакция от хората около Ахмед Доган:

„Нито има такъв предвиден ред, нито е започнала регистрацията на партиите! Нямам думи! Действие от отчаяние на човек, който губи всичко! Не говоря за морала - него отдавна го е изгубил, ако го е имал въобще някога!“, написа във Фейсбук евродепутатът Илхан Кючюк.

„Двете крила на една партия желаят да подадат документи за регистрацията. Документите трябва да бъдат проверени дали са валидни подписите, както и проверка на други формални документи“, добави конституционалистът доц. Наталия Киселова.

„ЦИК е определила срокове. Всеки срок започва да тече в определен ден. Крилото, което е подало електронно документи, ще поддържат, че ги е подало първо. Документите е необходимо да бъдат подадени на конкретния адрес в присъствието на членове на ЦИК, които да ги приемат. Ние не знаем какви документи са подадени, докато не мине проверката на подписите и други формални документи“, каза още тя.