Броени дни остават до едно от най-големите събития в страната тази година – ARTE Feastival. Три дни музика, стендтъп комеди и кулинарни изпълнения на известни готвачи ще завладеят Велинград между 20 и 22 август.

Сред звездите, които ще се качат на сцената, са любимите на България Dubioza Kolektiv от Босна и Херцеговина и сръбската звезда Горан Брегович.

Организаторите на събитието са подбрали и сред най-големите имена в електронната музика като DJ Sandy Rivera и Mahmut Orhan.

Част от българските групи, които ще се включат на ARTE Feastival, са „Контрол“, „Керана и Космонавтите“, „Михаела Филева“ „Скандау“ и още много други.

В специално интервю за bTV Dubioza Kolektiv споделиха, че нямат търпение за пореден път да дойдат в България и заедно с „лудите“ български фенове да изпълнят най-новите си песни.

Цялото интервю може да прочетете по-надолу.

- Срещаме се с Вас покрай хубав повод – предстоящото ви участие на ARTE Feastival във Велинград. Липсваше ли ви българската публика?

Всички ни липсваха. Една година и половина без концерти на живо е нещо, което не сме изпитвали, откакто създадохме групата. Изпълненията са главната причина да свирим и да правим музика. Така че нямаме търпение да се срещнем с "лудите" български фенове пред сцената отново.

Снимка: Facebook/Dubioza Kolektiv

- Изминаха две години от последния концерт в зала "Арена Армеец". Тогава буквално "взривихте" атмосферата. Какво сте подготвили този път?

Откакто последно свирихме в София издадохме нов албум #fakenews, така че определено ще изпълним нови песни за първи път във вашата страна.

- През дните на изолация успяхте ли да сътворите нова музика?

Всъщност, да, вдъхнови ни. Написахме нови песни и се надяваме да успеете да ги чуете съвсем скоро. Карантината ни принуди да погледнем вътре в себе си и от тази интроспекция дойдоха някои интересни идеи, които в други времена иначе не биха се появили. Въпросните песни са много по-лични, отколкото всяко друго нещо, което сме правили преди.

Снимка: Facebook/Dubioza Kolektiv

- Поредицата онлайн концерти бяха страхотна идея. Какво е чувството да не виждаш феновете?

Съвсем различно усещане е спрямо концерт на живо. Докато свирим, имаме усещане, че го правим пред празен клуб, където дори сервитьорите и охраните не слушат музиката. След това обаче четеш коментарите отдолу и получаваш съобщения от хора, които са гледали онлайн изпълнението. И тогава всичко придобива смисъл. За мнозина по света тези понеделнични концерти означаваха много. А обратната връзка, която получихме, ни мотивира да продължим да свирим и да произведем два сезона „Карантинни шоута“ с повече от 20 епизода. В един момент дори мислехме за технологични решения – да включим публика през Zoom и да сложим екрани в студиото. Това обаче беше много трудно, а и интернет връзката не беше добра, защото всички бяха вкъщи и гледаха филми онлайн.

- Oтново сте на сцената. Вече имахте няколко участия на фестивали. Каква емоция изпитахте Вие и публиката?

Първият ни концерт беше в Сърбия преди няколко седмици и беше много емоционално. Няма да преувелича, ако кажа, че всички в групата бяхме облени от емоции и за малко да се разплачем от щастие, защото сме пак на сцената. Публиката сякаш също споделяше нашето настроение. Това беше първото усещане за нормалност след много време и за миг напълно забравяш, че 2020 г. изобщо се е случила.

Снимка: Facebook/Dubioza Kolektiv

- Къде имахте вече участия и какво Ви предстои през лятото? Освен Велинград кои ще са останалите ви спирки?

Има още няколко фестивала, на които ще свирим през август и септември – в Македония, Румъния, Унгария, Словения и Франция. След това имаме турне по различни клубове през октомври. То обаче ще зависи от обстановката през есента и дали изобщо ще можем да свирим. Надяваме се на най-доброто.

- Един по-музикантски въпрос – каква е разликата да свирите на самостоятелен концерт и на фестивал с много други изпълнители?

На солов концерт можеш да разчиташ, че хората са дошли да видят теб. Фестивалната публика е обикновено микс от почитатели на различни групи или просто хора, които искат да се забавляват. Фестивалът е по-предизвикателен, тъй като имаш ограничено време да задържиш интереса на хората и да ги накараш да танцуват. Ако не успееш и предложиш скучно изпълнение без енергия и страст, вероятно ще се наложи да свириш пред полупразна сцена, защото хората са отишли за бира или да се забавляват другаде.

Снимка: Facebook/Dubioza Kolektiv

- Без съмнение България ви обича. Ако можехте да избирате, колко пъти на година бихте свирили тук?

Има много места в България, на които не сме свирили. Повечето пъти сме или в София, или по Черноморието. Има много места (като Велинград), които трябва да опознаем и открием. Обичаме да се завръщаме във вашата страна, но ако идваме прекалено често, колкото ни се ще, може да подразним публиката. Хората ще си кажат: „О, човече. Пак ли тези скучни босненци?“