Шоу под карантина – музиканти на Балканите с гъвкав подход към затворените граници и изолацията. Примерът е на една позната у нас босненска група Dubioza Kolektiv. Кристина Баксанова разговаря за идеята с един от музикантите.

Времето под карантина може да бъде и забавно - това уверяват музикантите от Dubioza Kolektiv. От края на март, когато почти цяла Европа замря, групата излъчва на живо „Шоу под карантина“ всеки понеделник в социалната мрежа. 

„Ние живеем в три различни държави, в шест различни града. От години работим с помощта на интернет и сега използвахме тази система, за да създадем шоуто под карантина. Много хора ни се обадиха след първото издание и искаха да знаят какво е магическото приложение, което ни позволява да свирим едновременно. Разбира се, няма такова. Записваме всичко предварително. Ако имаше приложение, всичко щеше да е много по-лесно, защото за един епизод ние работим повече от седмица. Коства ни много енергия и много време, но накрая си заслужава“, казва Брано Якубович от групата.

Текстовете на техните парчета са свързани с актуални и злободневни теми, често критични към предразсъдъците, популизма и тесногръдия национализъм на Балканите. Сега във фокус е и новият коронавирус.

„По време на това пандемично време ние не можем да пътуваме и да свирим пред публика, както обикновено правим. Ще използваме тези месеци, за да създадем нови песни и да напишем нова музика. Вече направихме 5 епизода на „Дубиоза шоу под карантина“, ще направим още. Ще използваме времето, за да създадем нови неща и ще репетираме, за да сме готови, когато отново тръгнем по света и се срещаме с нашата публика, за която ще свирим“, допълва Брано.

COVID-19 блокира музикантите в домовете им в Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. Но ограниченията имат и своите положителни страни.

„Какво означава за мен предизвикателството да си остана в вкъщи? След толкова години, които прекарахме на път, най-накрая намерих време да свърша вкъщи, всичко, което не успявах да свърша. Например, смених крушката в спалнята. Печката в кухнята не работеше и други такива неща, за които едва сега намерих време да поправя. За наградата получих много секс и любов от жена ми. Така че моето послание е използвайте това време за любов“, казва Брано.

С концертите онлайн всеки понеделник музикантите са един от гласовете в Европа, които се опитват да повдигнат духа във време на пандемия, но и да мотивират хората да спазват правилата за дистанция.

„Как можем да останем във връзка?! Точно сега е по-важно да останем дезинфекцирани! Когато се справим с вируса отново ще пътуваме и ще се свържем отново. Ще свирим отново музика и ще правим шоута. До тогава – благодарим, България! Останете вкъщи!“, казва Брано.