Босненската група Dubioza Kolektiv отново вдигна на крак стотици у нас. Преди по-малко от месец те записаха и най-новото си парче с легендарния Ману Чао, а през януари им предстои и нов 9-ти албум.

Ще ги познаете по жълто-черните екипи, с които винаги излизат на сцена. Няма да ги сбъркате и по провокативните текстове, в които разказват със сарказъм за живота в родината им Босна и Херцеговина.

Балканските лидери също не са им чужди, а политиката е основният им вдъхновител. Вече 15 години бунтарите от босненската група Dubioza Kolektiv вдигат на крака стадиони и пълнят зали с над 10 000 почитатели.

„В нашата група има хора от много страни на бивша Югославия – от Босна, от Сърбия, Хърватия и от Словения. Мениджърът ни пък е македонец. Трудно да обясним как се събрахме, но някак сме успели да го направим. Всичко започна преди 15 години. Две различни банди се сляхме в една и се нарекохме Dubioza Kolektiv”, разказва Брано Якубович.

За всяка една репетиция или нов запис момчетата от групата трябва да пропътуват по 600 км, за да се съберат.

„Понякога ни е трудно, защото живеем далеч едни от други, но когато се съберем, ние работим много здраво и не губим време”, споделя Брано.
Ведран:

„Също така на границата винаги можем да заблудим граничните полицаи, защото им струпваме една купчина с различни паспорти”, обясни Ведра Мучгич.

„И те започват да гледат Босна, Хърватия: Боже мой, какво е това. Какво става?”, разказва Брано.

Първите години за тях са трудни, но музиката им бързо излиза извън границите на родината.

„През първите години ни беше много трудно, защото преди да започнем да мислим за пеенето, трябваше да мислим за визите за всяка една страна, в която отиваме. Дори за Словения трябваше да си правим по 20 визи на година. Така че беше доста трудно и когато минахме на свободния визов режим, тогава се улесниха нещата… От самото начало идеята ни беше да излезем извън Балканите и да се опитаме да позиционираме музиката си на различни места”, споделя Брано и си спомня как са започнали като тийнейджъри.

"Фейк нюз", така се казва и новият албум на групата: 

„Фалшивите новини са навсякъде около нас и има неща, от които просто не можеш да избягаш. Понякога е доста дразнещо и затова решихме, че имаме възможност да казваме различни неща чрез нашия албум, чрез песните ни. Това всъщност е добър начин да се опитаме да ги победим”, обясни Ведран.

„Една от последните фалшиви новини, която сработи много добре тук в България, в София преди седмици е за една ракия. Ние произвеждаме специална линия ракия, която е с 0% алкохол и се нарича "Нулева". Създадохме лого и всичко останало и много хора започнаха да си поръчват, защото си мислят, че е истински продукт. Така, че фалшивите новини са много могъщо средство”, казва Брано.

За балканските лидери като Вучич, Зоран Заев, Бойко Борисов

„За нещастие ги познаваме всички доста добре и решихме да не говорим за тях, защото точно те са големите звезди в медиите. Супер звездите, навсякъде са. Сякаш са техни медиите, защото са там 24 часа в денонощието, затова нека да не говорим за тях”, сподели Ведран.

Относно поканата да представят Босна и Херцеговина на „Евровизия” – момчетата споделиха, че наистина е имало такава:

Да, но по някаква причина нашата идея се стори прекалено радикална на националната ни телевизия и те я отказаха, каза Вердан.

„Преди няколко години директорът на националната ни телевизия ни покани, за да говорим за идеята ние да представим страната ни конкурса. Идеята ни беше, че 6 голи момчета с ерекция, но добре сложени, като модели, ще излязат на сцена. Всеки от тях трябваше да държи по две златни звезди с дупка в средата. Щеше да има специална хореография, като в края на песента всеки танцьор трябваше да ги хвърли нагоре и да ги наниже върху мъжкото си достойнство”, сподели Брано.

Според музикантите животът в Босна и Херцеговина и този в България е подобен.

Най-вече приликите виждат в езика, храната, нравите, начина, по който са изградени магистралите, инфраструктурата.

„Единствената разлика е, че България е част от Европейския съюз, а Босна – не”, казва Брано.

Според тях би било добре да са част от ЕС:

„Мисля, че първото нещо, за което аз бих гласувал, е това да се присъединим към НАТО, защото това би ни помогнало най-малко затова, че ние имаме много национални лидери, които харесват звука на оръжия - постоянно, НАТО ще ни гарантира спокойствие…”, смята Брано.

„Подобна е ситуацията и с Европейския съюз. Би ни донесло спокойствие и стабилност за дълъг период. От друга страна има и своите огромни негативи, които и българите предполагам усещате на свои гръб”, обясни Ведран.
В момента момчетата от Dubioza Kolektiv подготвят нов 9-ти албум, който ще излезе през 2020г. В него е включена и най-новата им песен с мега звездата Ману Чао.

„Босненската мечта е нещо, свързано е с босненската йога. Това е мечтата на всеки босненец. Тялото му да застава в ето тази позиция и да не мърда. Така, че личната ни мечта беше да пътуваме по света и да свирим музика на различни хора и да се срещаме с други хора и това ни дава напълно различни перспективи от това което в Босна можеше да имаме”, споделя Брано.

Концерта на Dubioza Kolektiv в България от изминалия петък ще бъде запомнен с жест - повод за размисъл колко лесно могат да бъдат манипулирани и разделяни хората, както и с песен, посветена на столицата ни.