До момента на територията на Столична община няма регистриран случай на заразяване с коронавирус. Това съобщиха на извънредно заседание на оперативния щаб на Столична община, свикано от кмета на София Йорданка Фандъкова.

На този етап София разполага със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. Здравните заведения разполагат с необходимия брой медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани, както и необходимите индивидуални защитни средства.

По заповед на Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това са осигуряват нужните апаратура, медицински персонал и защитни облекла.

Ръководствата на болници „Пирогов“, Александровска, ВМА, Белодробна и Инфекциозна докладваха за въведената допълнителна организация и готовността за реакция. 

Щабът даде указания за допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Детските градини работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги.

По нареждане на щаба всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден. Препоръчва се на всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и други, също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия като се  изпълняват стриктно указанията за спортни и културни мероприятия на националния щаб.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 519 6 140 1 090
Света 6 282 383 23 133 374 233 2 854 430
Заразени* Нови Починали
България 2 519 6 140
Света 6 282 383 23 133 374 233
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer