Четири случая на коронавирус у нас. Това обявиха на извънреден брифинг от Националния оперативен щаб. Потвърдени са пробите на 75-годишната жена в Габрово и 27-годишният мъж в Плевен, за които беше съобщено по-рано.

Освен тях с положителни проби са 61-годишен мъж от Плевен, който има белодробни проблеми, както и медицинско лице в болницата в Габрово. Изследвани са 24 проби от Плевен и 46 – от Габрово.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще бъде предложено да се забранят мероприятията на закрито. Досега те имаха препоръчителен характер.

"Няма основания за паника, пациентите са открити в оздравяващия им период - дори 75-годишната пациентка", добави Мутафчийски. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В България има четири лаборатории. Те имат определен капацитет и той не е безкраен. Ще бъдат приоритетни пробите, които са от другите двама пациенти и когато имаме резултати, ще ви бъдат съобщени. Не мога да се ангажирам с конкретен час“, поясни той.

„Всеки ден сме имали проби, които са били фалшиво положителни и сме ги подлагали на много строга проверка, както се случи и в момента. Тази ситуация от вчера обаче е различна от предишните дни. Имаме категорични доказателства и се изправяме пред вас, без да се притесняваме, че може да ви подведем с информацията", заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

Установяват се лицата, които са били контактни с другите двама заболели. Продължава изследването и на други пациенти, които имат симптоми на остри респираторни заболявания. Подозрителни пациенти ще се извозват до болниците със специализирани линейки, които след това щателно ще се дезинфекцират. 

„Истинско предизвикателство е да се установи нулевият пациент. Всички лица, които са контактували с посочените пациенти, ще бъдат издирени и карантинирани“, поясни Мутафчийски.

Болниците са приведени в карантинен режим на работа. Лицата, които се намират там, няма да бъдат изписвани. Няма и да бъдат приемани нови. Започнали са всички необходими дезинфекционни мерки, така че да се сведе до минимум възможността за пренасяне на заразата и на други лица.

В Габрово се обсъжда възможността за разкриването на легла за наблюдение на болни с коронавирус в държавната болница по пулмология, както и закриването на част от хирургичните отделения и увеличаване капацитета на самата областна болница.

В Плевен също се обсъжда как ще бъдат организирани още легла. Най-вероятно в клиниката по пулмология, която в момента е затворена, след дезинфекция ще бъде предложено да започне лечението на пациенти с коронавирус.

РЗИ-тата имат достатъчно предпазни облекла. На болниците в Плевен и Габрово ще бъдат изпратени допълнителни. Няма паника сред персонала и абдикация от извършването на служебните задължения. В областните градове, където са случаите на коронавирус, ще има по-драстични мерки.

Грипната ваканция е извън контекста на коронавируса, поясни Мутафчийски. Тя е обявена до сряда, включително.

„Обстановката е динамична. Ако има снижаване на заболеваемостта, няма нужда да бъде продължена. За градовете, където има коронавирус, ще бъдат препоръчани конкретни мерки“, поясни той.

Ето и целия брифинг на Националния оперативен щаб:

 • Започва тестването за коронавирус на първата група от 1000 души
 • Как ще бъде организиран щабът на доброволците срещу коронавируса?
 • Богомил Николов: Трябва да предвидим кризисните пазари и стоки, които ще изчезнат
 • Жени шият безвъзмездно маски за съгражданите си в ромския квартал на Видин
 • Мутафчийски: Починалият в Благоевград мъж е имал всички симптоми на COVID-19
 • Проф. Николай Витанов: Ако спазваме карантината, скоро ще имаме добри новини
 • Новопоставените термокамери на ГКПП „Капитан Андреево“ не се използват
 • Шест са вече жертвите на коронавируса у нас
 • 331 са вече случаите на COVID-19 у нас
 • БСК: Тристранката постигна консенсус за компенсиране на фирмите, засегнати от кризата
 • Здравният министър разпореди 28 дни задължителна карантина за заразени с COVID-19
 • Президентът: Дългото ограничаване без убедителни икономически мерки може да доведе до разрушителни последствия
 • Нови случаи на COVID-19 у нас, 17 души са дали положителни проби
 • Правителството одобри договор с Китай за доставка на предпазни маски и респиратори
 • Това са болниците, които ще лекуват пациенти с COVID-19
 • Борисов: Не е ясно кога ще приключи извънредното положение
 • 20 млн. лв. месечно ще струва на държавата тестването за COVID-19
 • Има образувани над 200 досъдебни производства за неспазване на карантината
 • Култура по време на коронавирус: Как да бъдат подпомогнати независимите артисти?
 • Гл. комисар Светлан Кичиков: Има реогранизация за по-бързо преминаване на тирове на границата ни с Турция

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 346 0 8 14
Света 722196 250 33976 151766
Заразени* Нови Починали
България 346 0 8
Света 722196 250 33976
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer