Окръжна прокуратура-Добрич внесе обвинителен акт срещу Живко И., на 61 г. – дядо на момченцето от Кардам, което почина след натравяне с химически препарат срещу гризачи. 

На мъжа са повдигнати две обвинения, съобщиха от прокуратурата. Първото е за  причиняване на смърт по непредпазливост, а второто е за причиняване на средна телесна повреда. 

Живко, съпругата му и дъщеря им, която имала шест деца, живеели заедно в Кардам.  Съпругът на дъщерята донесъл преди време таблетки с биоцид, който бил лесно запалим, силно токсичен и опасен. При контакт с вода този препарат отделя газ, който е силно токсичен при вдишване и поглъщане. 

Снимка: btvnovinite.bg

На 26 октомври миналата година Живко и дъщеря му сглобявали кушетка, която трябвало да замени старо канапе в една от стаите в дома им. Като преместили канапето, забелязали, че на стената има две дупки от мишки или плъхове. Живко решил да постави във всяка от дупките отрова за гризачи. Тогава се сетил за донесената от зет му бутилка с таблетки, за които знаел, че убиват тези вредители и сложил по една таблетка от препарата във всяка от дупките. След това замазал дупките с разтвор от пръст и вода. За поставените в дупките таблетки с препарата не споменал на никого.

След като влязло в контакт с водата, съдържащото се в разтвора активното вещество на таблетките започнало да отделя отровен газ. 

Снимка: btvnovinite.bg

През деня 9-годишният Стефан бил навън и не бил изложен на действието на отровния газ.  Вечерта, след като всички заедно вечеряли, той и 11- годишната му сестра се прибрали в стаята, в която спели, и си легнали на новата кушетка. Момчето било към стената, т.е. по-близо до замазаните дупки, а момичето от външната страна на кушетката, т.е. по-далече от дупките. 

През нощта двете деца се почуствали зле – имали болки в стомаха, гадене и повръщане, както и тежест в гърдите. Н следващия ден за децата била повикана линейка.

С оглед симптомите и оплакванията на децата лекарят приел, че се касае за хранително разстройство, получено в резултат на консумация на некачествена храна. 

По-късно състоянието на двете деца се влошавало и дядото отново повикал линейка. Те били прегледани, а на момчето е поставена инжекция, но до края на деня то починало. Сестричката му било откарана след това в болница. 

За поставените в дупките таблетки с препарат дядото Живко не споменал на никого, включително и на екипите на спешната помощ. 

От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза се установило, че причина за смъртта на малкия Стефан е отравяне с фосфоорганични съединения в несъвместима с живота концентрация.