Случаят с натровените деца от Кардам развълнува обществеността. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние след отравяне с препарат за гризачи, поставен в обитаваната от семейството стая.

След инцидента се организира благотворителна акция. Дарители обаче сигнализираха в социалните мрежи, че майката е изоставила децата си и избягала със средствата.

Последно жената е била видяна във вторник след това наистина е изчезнала, разказа бабата на отровените деца Стоянка Иванова. Росица първоначално е искала да отиде в Генерал Тошево заедно със Стоянка, след това е получила телефонно обаждане и тръгнала за Варна. В черноморския град, според нейните обяснения, трябвало да се срещне с лекаря, лекувал нейните деца, за да вземе важен документ.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно се обадила от Варна и казала, че ще се прибере, но не го е направила. Оттогава те не могат да се свържат с нея, а телефонът ѝ е изключен. Преди да замине, Росица е взела 40 лева от бабата на децата, но според Стоянка не е имала други пари. По-късно установили, че от дома им липсва и дебитната карта с детските надбавки. 

„Обявявам я за морално пропаднала. За мен от днес нататък не съществува. Нито ми е дъщеря, нито ме интересува.  Ще направя ограничителна заповед  да не стъпва до децата.", казва Живко, бащата на Росица.

Инициаторът на благотворителната кампания за натровените деца Виолина Димитрова е категорична, че Росица няма достъп до сметката с даренията за нейните деца. „Дребни суми са й давани на ръка, който  е преценил, но дотам.", казва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма какво да спре дарителите”, заяви друг от благотворителите на пострадалото семейство – Асен Ганев от рокерски клуб „Хан Аспарух”, който каза, че няма как да се похарчат от дарените средства без документ.

Училищните униформи и храната до края на годината на децата е платена, заяви Ганев.

На дарителската сметка са били събрани 1500 лева, от които са похарчени 580. Предстои да се отворят дарителските кутии, в които също са събрани пари за децата. Това вероятно ще стане на 29 декември в общината. С тях ще се ремонтира къщата на бабата и дядото, в която бе открита отрова за гризачи, която е причинила смъртта на 9-годишния Стефан.

Детските обаче ще продължават да се превеждат на сметката на избягалата майка, докато тя има родителски права над децата.

„Необходимо е, ако майката трайно не полага грижи за тях, съответно да бъде това заявено, децата да бъдат настанени при роднини и близки и по силата на съдебно решение да придобият правото да получават семейните помощи на децата.", обяснява директорът на „Социално подпомагане” в Генерал Тошево Минчо Иванов.