Многодетното семейство от село Кардам, чието дете почина от отравяне, е настанено в нов дом, защото старото им жилище крие риск за децата. В къщата беше открита силно токсична отрова за гризачи. От прокуратурата съобщиха, че 9-годишният Стефан е починал след отравяне с препарата. 

След трагичния инцидент, семейството е настанено в къща, предоставена им за временно ползване от съседка. И макара че жената им е обещала да останат колкото време е необходимо, те не се чувстват добре.

Снимка: btvnovinite.bg

Според бабата Стоянка къщата е безопасна, а остатъците от отровата са унищожени. "Дойдоха от Русе, измерваха хората с някакъв уред и казаха, че всичко е било на нула. И тука и долу в кухнята", обясни жената. 

Къщата сега е празна. И въпреки мъката на семейството, мечтата им е отново да се върнат в нея.

Снимка: btvnovinite.bg

Другите пет деца се възстановяват. Ходят на училище и детска градина. А след репортажите за трагедията, много добри хора им помагат – осигурени са хранителни продукти, дрехи за децата. 

Снимка: btvnovinite.bg

За да се върнат в дома си обаче е необходимо къщата да бъде ремонтирана. И тъй като за семейството това е невъзможно, са поставени дарителски кутии, разкрита е и банкова сметка. Организиран е и коледен базар за набиране на средства.

Снимка: btvnovinite.bg

Според кмета на село Кардам – Георги Събев, трябва да се пристрои тоалетна и баня, да се пусне топла вода, кухня евентуално да се направи за децата.

"Има много бедни хора по селата. За жалост ги виждаме като станат някой бели от битов характер и тогава виждаме колко са бедни хората и не живеят добре", коментира той.