Съмнението за наличие на заболяването (чума при животните) в Ямболско е изключително несъстоятелно. Това обяви на извънреден брифинг директорът на Българската агенция по храните (БАБХ) Дамян Илиев.

Заболяването чума по дребните преживни животни е доказано при нас и е потвърдено и от Франция, обяви Илиев.

Той определи като несъстоятелно и твърдението, че няма разпространение на болестта, след като животните не умират. Може да се носи вирусът и да се пренася, без непременно да има смъртност, уточни шефът на Агенцията по храните.

Според него хората в региона са били информирани за проблема, но признава, че вероятно агенцията не е информирала достатъчно.

До момента са евтаназирани малко над 4000 животни.

Илиев обясни и защо не може да се ваксинира добитъкът – ваксина съществува, но е жива ваксина и е забранена в ЕС. Ако ваксинираме животните, ще има минимум две години икономически санкции за България, обяви шефът на БАБХ.

По думите му към момента е договорено с Европейската комисия икономическите санкции да са само за региона – 6 села в две общини, ако не излязат нови огнища. Тя ще е за шест месеца, до края на годината.

От понеделник в България идват експерти от Главна дирекция САНКО на Европейската комисия. Те ще останат пет дни и ще проверят дали БАБХ действа адекватно. Ще има и допълнителни компенсации от ЕС, ако се установи, че сме действали правилно, казаха от БАБХ.

Според Дамян Илиев фермерите не възпрепятстват действията на агенция, те били притеснени за компенсациите. За да има по-високи компенсации, те няма да се изплащат от утре, а малко ще се забавят, обясни шефът на БАБХ.

Той обяви също, че лидерът на БСП Корнелия Нинова бърка датите на заповедите на агенцията за евтаназия на животните с решението на ЕС за икономическите санкции за районите.

Готов съм да подам оставка, но съм категоричен, че си вършим работата професионално, каза в заключение Дамян Илиев. 

  • В Пловдивско доброволно са изклани почти всички прасета от "задния двор"
  • Ловците и чумата по свинете: Започна ловът на дребен дивеч
  • Свиневъди искат спешни мерки срещу африканската чума у нас
  • Русия спира вноса на българско свинско
  • Няма африканска чума по свинете в село Бозвелийско
  • Паника и избиване на прасета в Червен бряг заради необяснима кметска заповед
  • Заради огнището на африканска чума: Взеха проби във второ село
  • Умъртвиха всички прасета в Тутраканци заради африканската чума
  • Първи случай на африканска чума по прасетата у нас
  • Има съмнения за африканска чума у нас