Нужно е цялостно решение на проблемите в детското здравеопазване у нас, като елемент от него е изграждането на нова национална специализирана болница, защото съществуващият недостроен комплекс не е подходящ. Това коментира здравният министър доц. Стойчо Кацаров в интервю за блога „Право и здраве“ на ръководения до неотдавна от него Национален център за защита правата на пациентите.

„Миналата година министерство на здравеопазването е провело обществена поръчка и е сключило договор за реконструкция на съществуващата сграда. За една година нищо не направено. Проектът е за реконструкция, а сега се оказва, че може би не е възможно да се направи реконструкция на сградата. Преведени са 7 милиона авансово и това е всичко“, отбелязва той.

По думите му за събаряне на изоставения строеж са нужни нов проект и нова обществена поръчка, т.е. всичко да започне отначало: „Това впрочем е било известно и миналата година, но въпреки това са платени пари“.

Според Кацаров „също е вариант“ и да бъде реализирана идеята болница „Лозенец“ (бившата Правителствена) да стане детска болница.

Какви реформи са нужни?

Доц. Кацаров създаде дирекция за защита на правата на пациентите. По думите му целта е хората да бъдат пряко ангажирани в управлението на здравната система.

Така изглежда неговата представа за реформата: „Да се стимулира конкуренцията между болниците, да се премахнат лимитите и другите инструменти за административно пренасочване на пациентите, така че резултатите на лечебните заведения да зависят от избора на пациента и, разбира се, пациентът да стане активен участник в контролната дейност, например като сигнализира за отчетена, но неизвършена дейност“.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Когато предизвикаш промени, когато се опиташ да разбиеш статуквото, то реагира по най-различни начини. Чрез медии, медийни публикации, псевдо протести, псевдо тези. Това е естествено. Тези хора бранят със зъби и нокти позициите, които са си осигурили през последното десетилетие. Тъй като имат много възможности и са заели много позиции и в администрацията и в съдебната власт, това прави процеса на промяна труден“, отбелязва доц. Стойчо Кацаров.

На въпроса дали би останал здравен министър и в редовен кабинет, той отговаря така: „Винаги съм казвал, мога да се ангажирам за извършване на реформа, ако има съгласие за такава. Ако няма съгласие за реформи, няма какво да правя в МЗ“.

  • Минеков: 33 млн. лева от Фонд „Култура“ са похарчени чрез „законна корупция“
  • 20 сигнала са подадени от служебните министри в прокуратурата
  • Василев: Предвидени са 133 млн. лв. за избори две в едно и още 50 млн., ако са отделно
  • Василев: Ако не се актуализира бюджета, пенсионерите ще останат без 50 лв. от ноември
  • Пеканов: Без стабилно правителство първите плащания по Плана са застрашени
  • Какво завещава служебното правителство на бъдещия кабинет
  • Служебният кабинет ще освободи директора на агенцията за одит на средствата от еврофондове
  • Атанас Пеканов: Трябва да инвестираме повече европейски средства извън София
  • Проф. Денков: Това, което представи Николай Василев, ще доведе до социален сблъсък
  • След предсрочния вот: Какви са следващите стъпки от конституционната процедура