"Ще подкрепим правителството в този момент", каза пред журналисти в парламента Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Тя коментира евентуалния вот на недоверие, който се очаква да бъде внесен от "Възраждане".

Десислава Атанасова припомни, че именно с "Възраждане" от ГЕРБ-СДС са реализирали първия успешен вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Атанасова посочи, че все още не се е запознала с мотивите на колегите си.

"Не знам какви са им мотивите, но ако са по темата енергетика, считам че в момента няма нужда от допълнително нагнетяване на напрежението, има нужда от спокойствие българската енергетика, има нужда от втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост и гаранции за това е именно подкрепата на правителството. Дали е "некоалиция" или "сглобка" епитетите нямат значение. Важното е да има редовно правителство и България да изпълнява ангажиментите и да бъде достатъчно стабилно", допълни Атанасова.

Атанасова коментира, че се надява, решението на Народното събрание да е най-голямата гаранция за действието на това споразумение, коментира тя относно проекта на решение, гласуван във връзка със споразумението за енергетиката.

"Разбира се ще бъдем стриктни към неговото изпълнение, защото е факт, че това е трето поредно решение на Народното събрание по темата енергетика", добави тя и уточни, че ще бъдат изискващи към изпълнителната власт.

Теменужка Петкова обясни, че текстовете от споразумението могат да бъдат защитени пред Европейската комисия. "Ще се мотивираме пред комисията и се надяваме да бъдем разбрани и това, което е поето като ангажимент от страна на правителството, да бъде изпълнено", добави тя.