Втори ден продължава гасенето на пожара в Рила планина.

В 06:30 ч. с маски, екипировка, лопати и с инструкции как да се предпазят, над 80 доброволци и пожарникари тръгнаха към планината, където на около 15 километра навътре се намира и огнището на пожара.

Снимка: bTV

Борис Даскалов е дошъл от София, за да помогне в борбата с огнената стихия.

"Вода, храна, дрехи носим. Голяма трагедия е", обяснява той.

Никола Ангелов вече втори ден е на тререн и помага за гасенето на огъня. Казва, че мястото е изключително опасно, а вятърът горе в планината - силен.

"Теренът е много тежък, труднодостъпен, с наклон. Техниката не може да стигне. Трябва да вървим 5 километра пеша. Днес отиваме, за да направим линия с вода", разказва той.

Снимка: bTV

За втори ден военнослужещи от 24 Авиационна база "Крумово" с вертолет "Кугър" ще подпомогнат огнеборците в битката им под хижа "Ястребец".

Според директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов причината за пожара най-вероятно е човешка небрежност.

По време на брифинг директорът на пожарната Николай Николов коментира, че около 90 на сто от пожара е овладян, но оставащите десет процента представляват сериозна опасност. Той обясни, че е направена и над 2 км водна линия в просеката.

Засегнати са около 15 дка иглолистни гори, като най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност.

Над 200 пожарникари и доброволци се включиха в битката с огъня.