Десети ден протести след катастрофата на кръстовището на булевард „Сливница“ и ул. „Русе“, при която 18-годишен шофьор помете и уби двама млади. Хората влязоха в община „Илинден“ с искания срещу войната на пътя, а МВР предложи конкретни мерки в Народното събрание. 

Протестиращите настояват да се върне отброяването на светофари и шофирането с над 50 км/ч да се криминализира. За да се промени нещо, те за пореден път седнаха на масата за преговори с общината. 

„Продължителност на светене на зеления светофар, добра маркировка, легнали полицаи в локалните платна“, каза един от протестиращите - Николай Павлов.

След два часа дебат, отново се чуха обещания.

„На всички 280 светофара в София няма да се минава на мигаща нощна светлина, ще се освежи маркировката по булеварда, в зоните преди пресичанията, където има пешеходни пътеки, ще бъде сложена маркировка, която е с по-голямо сцепление“, каза зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

„За момента всичко е на база обещания. Искаме да видим резултати и малко по-малко може би ще станем доволни“, каза Пламен Манчоров, участник в протестите.

На протест, но пред Съдебната палата, излязоха и близки на загинали на пътя също с конкретни искания, но в Наказателния кодекс.

Снимка: bTV

„Минава с висока скорост човекът и направо на място го помита. Мъжът не знам откъде е, книжката не му е взета. Той е карал с висока скорост. Трябва ли още едно убийство да стане на пътя, за да му се вземе книжката“, пита Венета Александрова, майка на загинал на пътя.

Снимка: bTV

„Джигитите на пътя да нямат право да се възползват от убийство по непредпазливост. Няма нищо непредпазливо в това. Това е умишлено убийство“, каза Петя Тодорова, майка на загинал на пътя.

След разговор със заместниците на главния прокурор хората уточниха, че са получили обещание за пълна подкрепа. Междувременно вътрешният министър Иван Демерджиев също предложи промени – да се инкриминира превишаването на скоростта с 50 и повече км/ч както и преминаването на червен светофар, както и лишаването от право да се управлява МПС да не е за по-кратък от лишаването от свобода.

Сред другите предложения е новите шофьори да карат с придружител, след като вземат книжка и да се ограничи мощността на автомобилите за тях. За да бъдат обсъдени и гласувани, текстовете трябва да бъдат предложени в парламента от депутатите.

Протестиращите на „Сливница“ блокираха движението по булеварда.