Депутатите се събраха на извънредно заседание днес заради скандалите в държавата. Няколко часа управляващи и опозиция спореха по фалита на застрахователя „Олимпик” и срива в Търговския регистър. 

Управляващите поискаха и получиха оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, която отговаряше за надзора над застрахователите.

Снимка: Ладислав Цветков

Пред медиите Агайн беше категорична, че оставката ѝ е морален и емоционален акт, но тя не е нарушила законите в България, тъй като кипърския надзор трячва да следи за „Олимпик”.

Като проблем и управляващи и опозиция беше посочен фактът, че от 10 май когато кипърския надзор отнема лиценза, до средата на август КФН не е предприела реални мерки, за да защити застрахованите.

От опозицията бяха категорични, че оставката на Ралица Агайн не е достатъчна.

В КФН пък избраха временно изпълняващ длъжността зам.-председател с ресор „Застрахователен надзор” – Владимир Савов, член на комисията.

Снимка: БГНЕС

А премиерът Бойко Борисов декларира, че кризата с Търговския регистър е преодоляна и той ще заработи до края на седмицата.

До края на седмицата се очаква системите на регистъра да заработят нормално, заяви Борисов. Поиска обаче депутатите да помислят дали държавна компания да не отговаря за защитите на подобни системи, когато става въпрос за свръхчувствителна информация.

А утре в „Тази сутрин” по bTV ексклузивен гост ще бъде Ралица Агайн!