Имаме съществен проблем в застраховането, призна премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на днешното извънредно пленарно заседание заради кризата с „Олимпик”, оставила стотици хиляди без „Гражданска отговорност”.

„Това, което тези дни изисках от службите главно да кажат - ние имаме съществен проблем в застраховането“, каза Борисов. По думите му има хора с по 300 и 400 автомобили, които застраховат в Румъния, в Италия, в Германия, в Гърция – с български регистрационни табели.

Ден, след като кабинетът поиска оставката й, зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн обяви оттеглянето си.

„Г-н премиерът заяви публично, който се е подлъгал да плаща евтини застраховки, да търпи риск. Вие казвате, че цената не е била дъмпингова. На второ място г-н премиерът заяви, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на данъкоплатците, а вие твърдите, че ще е за сметка на гаранционните фондове. (…) При мен е договорът между българския и кипърския гаранционен фонд. Ние твърдим, че българският гаранционен фонд може да се намеси. Правителството твърди, че такава намеса не е възможна”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, като се обърна към подалата оставка Агайн.

Борисов отговори: „Нито съм я (Ралица Агайн – б.р.) чувал, нито съм я виждал последните години, ако не преди 4-5 и доклад при мен не е идвал”.

„Нашето място днес не е тук. КФН е избрана от парламента. КФН се отчита пред парламента. По каква работа вие сте ни извикали тук. Ние сме дошли с цялото си уважение и предлагаме следното: по никакъв начин не сме се месили“, допълни министър-председателят.

Той предложи експерти от всички партии да намерят вариант, при който държавата да подпомогне ужилените с определена сума.

Финансовият министър Владислав Горанов отново подчерта, че българският Гаранционен фонд може да е само „трансмисия”, която да определя и прецизира щетите към фонда в Кипър, където е регистрирано дружеството „Олимпик”.

„Всеки български гражданин трябва да знае, че ако сключи застраховка с чужд застраховател, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при фалит“, коментира той.

  • Делото "Олимпик" пак не тръгна в Кипър
  • Изтича срокът, в който КФН трябваше да внесе доклад за „Олимпик” в парламента
  • КАТ вече дебне 82 000 коли с гражданска в „Олимпик”
  • КАТ започва да отнема книжки за гражданска само в „Олимпик”
  • КФН отрича Ралица Агайн да е давала информация за рискове, свързани със ЗК „Олимпик”
  • Ралица Агайн: Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност"
  • Депутатите се събраха извънредно заради ЗК „Олимпик” и Търговския регистър (ОБЗОР)
  • Ралица Агайн подаде оставка, парламентът я прие
  • Ужилването „Олимпик” - пропуск в закона и липса на правомощия
  • „Олимпик” и Търговският регистър събират извънредно депутатите