Комисията за финансов надзор (КФН) отрича да е имала информация и сигнали от Ралица Агайн относно ситуацията около ЗК „Олимпик”. В специално съобщение до медиите КФН заявява изненадата си от казаното от бившия зам.-председател по-рано днес.

„Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК „Олимпик“ - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик”, се казва в съобщението.  

От КФН отричат да им е предоставян анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита. „Вариант с фактология беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 г. КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас”, посочват още от регулатора.

Уточнява се още, че зам.-председателят на КФН има пълна независимост в ресора, за който отговаря.

„Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН”, добавят още от комисията по повод посоченото от Агайн, че КФН е трябвало да бъде по-активна в оповестяването на фактите около случая.

На управление "Застрахователен надзор" е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря, уточняват от КФН. Ралица Агайн посочи, че има проблемни компании в бранша.