Депутатите искат да си махнат допълнителните възнаграждения и обсъждат как да разпределят времето си в парламента - дали заседанията да не са през седмица, а останалото време да се посвети на работа в комисии.

Според „Има такъв народ“ парламентът се е превърнал в конвейер за производство на закони и затова те представили идеята си да се работи през седмица в зала, а в останалото време в комисии.

„Работа до 2 часа в зала и до 3 ч., и след това работа в комисии по няколко часа и по нощите не е нормална работа! Виждате какви закони произвеждаме, не е тестване, просто го поставяме на масата за обсъждане“, заяви Ива Митева.

"Можем да работим всяка седмица в зала, но тогава в комисиите, понеже са много, ще работим по 5 човека, както досега, с чужди гласове", заяви Йордан Цонев от ДПС.

От „Демократична България“ искат да се работи в комисии и вторниците.

"Ние сме готови и ще настояваме за един по-широк дебат за това в бъдеще как да се организира тази работа", заяви Надежда Йорданова от ДБ.

Част от групите са против идеята да има по-малко пленарни заседания.

„Възможно е да имаме повече време, но пък няма да има заседание на Народното събрание", каза Филип Попов от „БСП за България“.

"Няма да прави добро впечатление на хората, които си работят постоянно", смята Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Няма промяна в начина на работа на Народното събрание", обяви Мария Капон.

Сред предложенията за промяна в правилника са да се харчат прозрачно двете трети към депутатската заплата за сътрудници.

„Силно се надявам да се сложи край на това получаване на пари в плик", заяви Ива Митева. 

Депутатите днес отмениха и възможността да получават парична награда към възнаграждението си за решаване на важни за държавата задачи.