Председателят на парламента Ива Митева обяви, че не е внасяно предложението депутатите да редуват заседанията в пленарна зала през седмица, за да работят през останалото време в комисии. Това било само идея.

Идеята е дадена на председателския съвет. Митева предоставила на депутатите справки как работят други парламенти.

Според нея тази идея ще доведе до по-голяма дисциплина на народните представители. Засега тя не е сред предложенията за промяна на правилника.

Някои депутати се аргументираха, че не им стига времето да заседават сутрин в зала и следобед в комисиите. Други са категорично против.

"Не съм казала, не сме давали конкретно предложение. Учудена съм от това, което излезе. Парламентът трябва да работи като всички останали парламенти - работа в зала и след това в комисии по нощите не е нормална работа“, каза Ива Митева.

"Има резон и в това предложение. Трудно може да се каже дали ще подобри работата на депутатите от комисиите", смята Филип Попов от "БСП за България".

"Лично според мен трудно може да се представи в благороден вид, че народните представители няма да работят една седмица. Създадено е впечатление, че не работят много, а качеството на работата им е качеството на законите, които създават", коментира Димитър Главчев от ГЕРБ.

"Предложението е да се внесе европейската логика за работа. Ние сме категорично против", заяви Мария Капон от ИБГНИ.

„Можем да работим всяка седмица в зала, но иначе ще работим в комисиите по пет човека с чужди гласове. От това трябва да изберем“, обясни Йордан Цонев от ДПС.