„Вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута евро. ДПС категорично стои зад тази позиция и заявявам, че ние сме против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата “референдум за еврото.“

Това написа в позиция председатеят на  ДПС Делян Пеевски.

По-рано днес стана ясно, че „Възраждане“ и „Има такъв народ“ внасят предложение в деловодството на Народното събрание, в което ще искат парламентът да свика референдум за запазване на българския лев.

„Като страна членка на ЕС сме пoели ангажимент да въведем единната европейска валута с подписването на договора за присъединяване към ЕС. В този смисъл референдум „за“ или „против“ еврото би означавало, референдум „за“ или „против“ членството ни в ЕС. ДПС категорично няма да допусне това“, казва още Пеевски.

Той продължава така:

 

ДПС през всичките тези години беше в основата на тази политика и ще бъде до  изпълнението на тази цел. Многократно сме обяснявали ползите за хората и бизнеса от приемането на еврото, както и факта, че тъй като страната ни е във валутен борд от 1997, преходът ще е плавен и без проблем. Следователно бизнесът и хората ще имат само ползи от въвеждането на единната европейска валута.“

През април 2023 година „Възраждане"“ внесе около 600 хил. подписа за организиране на национално допитване с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?“. По-късно Костадинов цитира проверка на ГРАО, според която 470 000 от тях са валидни.

Правната комисия в парламента отхвърли референдума с гласовете „против“ на ДПС и ПП-ДБ.