„Радев нагнетява обществено напрежение. Народното събрание трябва да отхвърли ветото за адвокатурата още на първото си заседание“.

Това гласи изявление на председателя на ДПС Делян Пеевски, разпространено от пресцентъра.

Причина е наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за адвокатурата, приети от парламента на 11 септември. Държавният глава наложи вето върху измененията на 20 септември.

Ветото на президента засяга промените, с които се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. 

Последва протестна декларация на председателите на адвокатските съвети в България. Те заплашиха с протести.

Пеевски призовава ветото на Радев да бъде преодоляно още на първото заседание на парламента тази седмица, което е в сряда – 25 септември.

25,26 и 27 септември са последните работни дни на 50-ото Народно събрание, защото след това започва предизборната кампания.

 

Какво още гласи изявлението на Делян Пеевски:

„Актът на Радев, с който задължава Народното събрание да гласува за трети път  промените, които гарантират на българските граждани адекватна адвокатска защита и уреждат правата на адвокатите за свободно договаряне и достойно заплащане на труда им, не е подкрепен от убедителни аргументи.

Като народни представители, изпълняващи волята на българските граждани, ние трябва да отчетем реакцията на несъгласие с ветото на Радев от страна на адвокатската гилдия.

Измененията бяха приети с убедително мнозинство в пленарна зала и това самоцелно вето трябва да бъде преодоляно  отново с убедително мнозинство от Народното събрание.

Поведението на Радев затвърждава мнението, че той действа срещу основни граждански права, като правото на справедлив процес, прокламирано от Хартата на основните права на ЕС и подчинявайки институцията на личните си политически амбиции се стреми да нагнетява обществено и социално напрежение, чрез което да се намеси недопустимо и пряко в хода на предизборната кампания за избор на парламент“.