Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с британския министър на външните работи лорд Дейвид Камерън.

В рамките на разговорите им днес в Министерския съвет бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес.

„В центъра на разговорите беше войната в Украйна и помощта, която трябва да осигурим всички ние. Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа. Това не е национален въпрос. Това е въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и на световната сцена през идните години и десетилетия“, каза Николай Денков след срещата.

Той подчерта, че на Русия не бива да се позволи да спечели тази война и затова на Украйна трябва да се помогне.

„Втората тема на разговорите беше свързана с мигрантите. Знаете, че ние също сме потърпевши – не толкова от гледна точка на количеството мигранти, който идват в България, а в смисъл, че се оказахме жертва на проблемите, които срещат част от големите европейски държави“, каза още премиерът.

„България е важен партньор в икономически план и важен стратегически съюзник в НАТО. Отлични разговори имахме. Нищо не е по-важно за Европа и за сигурността от това Владимир Путин да бъде победен. Трябва да покажем солидарност към Украйна, да предоставим нов пакет за помощ. Това е абсолютно решаващо в момента“, каза от своя страна лорд Дейвид Камерън.

Той подчерта, че е необходима политическа воля за подкрепата на Украйна и припомни, че Вашингтон е силен съюзник в това отношения. Според него България също е силен съюзник и подпомага Киев.

Камерън каза още, че миграцията минават и през Ламанша с малки лодки. „Ще засилим партньорството си, за да възпрем каналджиите“, допълни той.

Той поздрави страната ни за проведените икономическите реформи и ни поздрави за енергийните доставки, които диверсифицираха доставките на нефт и газ от Русия. И заяви, че ако на се разреши на Владимир Путин да превземе една държава, той няма да спре дотам, а ще иска още. „Знаем, че сме прави в битката срещу тази незаконна агресия“, заяви Камерън и подчерта, че Украйна има място в НАТО.

Той подчерта, че Обединеното кралство вече има своя пакет от 2,5 млрд. лири стерлинги за Украйна, но по-важното освен това е, че днес американският конгрес ще одобри пакет помощ от САЩ за Украйна. Тя се бие не само срещу руския агресор, но и от името на целия свят, заяви външният министър на Обединеното кралство.

„Тук е предната линия на руската дезинформация. Тя е насочена към олигарсите, към медиите, към политиците и дори към енергийните дружества. Използват и темата с мигрантите, за да настроят гласоподавателите негативно. Така че ние трябва да подчертаем положителните неща, които България постига, и така да се борим с дезинформацията“, подчерта Дейвид Камерън.

Денков, Габриел и Камерън са говорили също така за политическата коалиция у нас. „Аз самият съм бил в коалиция, наясно съм какво е и се радвам да видя, че вашето правителство постига добри резултати. В тази връзка искам още веднъж да подчертая всички онези добри резултати“, посочи още британският министър на външните работи.