„Аз не участвам в преговорите за ротацията - доколкото господин Петков каза да си мълчиме, а той всеки ден говори. Но когато Денков и Габриел станат готови, ако се разберат, ще ви го кажа. Ако не се разберат, имаме ясен план. Ако не се разберат - няма ротация“. Това заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Решенията се вземат в Министерския съвет, а човек обикновено разсъждава така, както мисли. И ако за някой служебните министри са пешки, то такива бяха. За нас са най-малкото дами, офицери, а някои са кончета, които подскачат наляво-надясно. Въпросът е да не се стигне до цугцванг или ситуация, в която всеки ход е грешен. Ако искате за шах да си говорим - аз съм добър“, коментира той.

Преди дни президентът Румен Радев заяви, че не иска да се меси в работата на правителството и че "няма голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министри, защото виждаме, че решенията се вземат от други хора на друго място".

 „При земеделците има цугванг. Всеки ход вече им е грешен - и на едните, и на другите - разделението между тях, вече километричните листове с искания, неотчитането на връзката между земеделието и животновъдството, между оранжерията и полето. Много претенции бих имал, но аз не съм за смяната на господин Вътев - за да ни подозират и затова“, посочи Борисов.

Относно вчерашното изслушване във ВСС по казуса с Мартин Божанов - Нотариуса, той заяви, че има нови факти и обстоятелства, които ще бъдат представени утре.

„Фишеци, пиратки, какво ли не е имало през годините. Действително проблема в това, което поне до този момент знаем е, че смяната на самоличности засяга много мощна система и това трябва да се разнищи и унищожи“, коментира Борисов.

По повод информациите, че самолет с депортирани мигранти е пристигнал в България, той заяви, че на борда му е имало 18 мигранти.

„За да ви отговоря преди 3 години такава информация не можеше да има. За тези три години ще си платим целият народ. Когато аз управлявах България, такъв самолет нямаше да може да дойде, това нямаше да се случва. Точка. И нищо фатално няма, хубавото на цялата работа е, че МВР работи много по-добре, гранична полиция дава много по-добри резултати и това го знам от партньорите отвън“, посочи бившият премиер.

„Аз съм оптимист за ротацията и ще бъде голяма грешка, ако тя не се случи. Държавата е стабилна в момента. Трябва да се случи тая ротация и да има това правителство“, заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.