Държавна фирма също е участвала в картела по санирането. Това е Научно-изследователският строителен институт, чийто принципал е Регионалното министерство.

Според Антимонополната комисия - над 50 са фирмите, които са манипулирали обществени поръчки по Програмата за енергийна ефективност.

Откритите картелни споразумения са за търгове за технически и енергийни обследвания на блоковете. Това е така наречената "паспортизация” и се прави преди санирането на сградите.

По данни на регионалното министерство, обследванията на всички 1573 блока по програмата, са ни стрували над 36 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

От списъка с фирми, които според КЗК-а са участвали в картелно споразумение за манипулиране на цените по обществени поръчки за паспортизацията на сградите за саниране, откриваме и държавно дружество. 

Сред уличените фирми от Антимонополната комисия е Научноизследователски строителен институт, чиито принципал е Регионалното министерство. Оттук отказаха коментар, дали са били част от картел.

Снимка: btvnovinite.bg
От министерството отказват да коментират темата до  финалното приключване на проверката на комисията. Според нея - три са картелите в санирането и са действали на територията на Пловдив, Гоце Делчев и Търговище.

Те не са се конкурирали ценово, разпределили са кой ще участва за конкретния обект, като съответния участник дава максималната цена по рамковото споразумение, обясни Ирина Тагаринска, директор на дирекция "Антитръст и концентрации" в КЗК. 

От КЗК-а са направили изненадваща проверка в три от фирмите. Там е открита електронна кореспонденция, доказваща картелни споразумения. Потърсихме ги за коментар, но  отказаха да разговарят с екипа ни.

От антимонополната комисия разполагат и със самопризнания на фирми, че са манипулирали обществени поръчки. Към момента не са намерени доказателства за политически протекции над трите картела.