За картел в санирането предупредиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Над 50 фирми са манипулирали обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност, обясниха от комисията.

Фирмите са участвали в поръчки за енергийно и техническо обследване на сградите, като предварително са се договаряли коя фирма къде ще спечели.
От Антимонополната комисия са установили три картела, участващи в търгове в Търговище, Пловдив и Гоце Делчев.

На 16-етажен блок в квартал „Южен” например конструктивно обследване е направила фирма, която според КЗК е част от картел с обществени поръчки по програмата за саниране.

На адреса на фирмата в Пловдив  не откриваме никого. По телефона управителят отказа интервю, но коментира, че не са участвали в картел.

В Пловдив има над 70 блока санирани по програмата, все още не е ясно на колко от тях фирмите, направили енергийно и техническо обследване, са от уличените.

От Антимонополната комисия са открили доказателства за картелно споразумение между 30 фирми, които са участвали в обществени поръчки за техническо и енергийно обследване по програмата в Пловдив. Както и още два картела в Търговище и Гоце Делчев.

„Предварителната оценка на комисията е за нарушения картелни споразумения, които представляват манипулиране на обществени поръчки, разпределяне на обекти между участници и уговорка всеки да подаде оферта на своята максимална цена по рамково споразумение”, обясни Ирина Тагаринска, директор дирекция „Антитръст” в КЗК.

Сигналът за картел до КЗК подава кметът на Търговище още преди три години. Дарин Димитров разказва, че се е усъмнил в некоректни дейности от страна на кандидатствалите фирми, касаещи разпределение на работата.

От КЗК са проверили три от 50-те фирми, в които са открили нарушения. Сред събраните от тях доказателства е и електронна кореспонденция между фирмите, в които са уговаряли цените  по обществените поръчки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!