Организирана престъпна група за данъчни престъпления е задържана при съвместна акция на антимафиотите и специализираната прокуратура. Според държавното обвинение, групата е действала на територията на цялата страна. Укритите данъци са за 7-цифрени суми, поясни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Четирима участници в групата са задържани, като ще се иска постоянният им арест. Сред тях има обвинени в данъчни престъпления и в пране на пари.

Те създавали фирми на името на лица с нисък социален статус и после кандидатствали в процедури по обществени поръчки за саниране на обществени сгради.

По думите на Гешев самата работа е вършена реално, но след това дружествата (около 20) не плащали дължимите си данъци, като само едно от тях дължи на хазната 400 000 лв. От банкови касети са иззети над 750 хиляди лева и 120 златни турски монети.

На снимките, разпространени от МВР се виждат пари, печати и документи. Данните по тях са заличени и така не става ясно кои дружества са били част от схемата. Единствено се вижда документ на Камарата на строителите в България.

Зам.-главният прокурор отбеляза, че може да се провери начинът, по който фирмите са печелили търговете.