Държавата започна да си търси обратно 80 милиона лева от фирмите, придобили държавни гори при 103 заменки в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Природозащитници обаче твърдят, че щетите са десеторно по-високи. Журналистът на bTV Марин Николов проверява сигналите им.

След спирането на заменките през 2009 г. стотици сделки отпреди останаха в сила, а близо 25 000 декара гори – в частни ръце. В списъка, по който сега държавата търси 80 милиона лв., са действащи бизнесмени – милионери и бивши политици. Изпълнителната агенция по горите вече е изпратила искове за парите.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Валентин Чамбов от Изпълнителна агенция по горите „има изявени желания към момента от бенефициери да заплатят сумата“, но ще стане „получат ли акта“.

Снимка: btvnovinite.bg

Марин Николов показва примерна схема на неизгодна заменка: Бизнесмен притежава гора в евтин район – да кажем в Северна България, където цените на имотите са ниски. Иска да я замени с гора на държавата, която е  в много по-скъп, търсен район - до морето или в планински ски курорт.  Оценители дават еднаква или сходна цена на двете гори. Например по 5 лв. на квадратен метър. Държавата взема евтината гора и дава скъпата, която по пазарни цени не струва 5 лв., а поне 25 лв. квадрата. Разликата от тези 20 лв. е загуба за държавата, обясняват от Министерството на земеделието.

Според природозащитници обаче оценката от 80 млн. лв. за всички 103 сделки е силно занижена.

Реална ли е оценката на загубите от заменките? Марин Николов търси отговорите в bTV Репортерите, веднага след емисията на bTV Новините в 19:00 ч.