Само 17 хиляди лева е митническата стойност на12-те тона фурми, които Обединените арабски емирства даряват на Българския червен кръст в разгара на пандемията. Това става ясно от документите на Агенция „Митници“.

15-те тона медицински консумативи, които България получи на бартер от ОАЕ, са основно фурми. Това е видно от документи, предоставени на bTV от БЧК.

Дарението е от Агенция „Митници“, а фурмите са от фирма PAL TECHNOLOGY, регистрирана в Дубай.

Приетата митническата стойност на фурмите е над 17 хиляди лева за повече от 12 тона или 1,40 лв. за 1 кг. В търговските вериги на дребно цената на килограм фурми е между 4 и 6 лв.

От фирма „Градус“ АД обясниха, че са дарили на ОАЕ хранителни продукти от 16 тона на стойност 45 246 лв.

В петък пред Комисията по ревизията собственикът на фирма Иван Ангелов каза друго - че това е бизнес сделка:

„Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба“, заяви тогава той.

После се поправи, че не помни детайли, а вчера от „Градус“ АД заявиха за bTV, че компанията е направила дарение без никакви материални или бартерни изгоди.

"Не става дума за сделка, а за дарение. Представата за наличие на "сделка" при де факто извършено "дарение" идва от неволна грешка на господин Ангелов по време на изслушване в комисия в парламента".

От предоставените от БЧК документи става ясно, че 12-те тона фурми са отишли в складове на Червения кръст. Половината са разпределени от БЧК. Другата половина са насочени към Главното Мюфтийство. За bTV оттам казаха, че фурмите са отишли към всички нуждаещи се мюсюлмани за празника Байрам.

Бившите управляващи не казаха еднозначно дарение или сделка са фурмите.

"Със сигурност имам спомен как преди около година с министъра на икономиката и министъра на труда и социалната политика създадохме ред и организация въпросните фурми да бъдат дарени и да достигат до граждани, които биха ги ползвали", заяви Томислав Дончев.

„За сделки нямам информация, знам, че всичко беше предадено на БЧК“, каза Лъчезар Борисов.

bTV изпрати въпроси до администрацията на бившия премиер Борисов, икономическото и здравното министерства. Не получихме отговори на въпросите си.