Има много спекули какво е имало в самолета от Обединените арабски емирства – фурмите са ни предоставени безвъзмездно, когато производителите разбраха, че имаме нужда и от медицински консумативи, хората ги закупиха със собствени средства и най-благородно ги дариха. 

Това каза в обзорното предаване „Кризата COVID-19“ министърът на икономиката Емил Караниколов, който в момента е под карантина в дома си. Той е в изолация, защото преди седмица напусна границите на страната ни – беше на посещение в Абу Даби, където беше направена размяната на български хранителни продукти срещу фурми и медицински материали.

Той добави, че полетът е бил свързан със стокообмен между фирми на двете държави. „Моята работа беше да се срещна с колегата си министър от ОАЕ, за да обсъдим ситуацията с коронавируса. Преди две години започват едни отношения между България и ОАЕ, каквито досега не сме имали. Основен предмет на нашите разговори е стокообменът. Български храни да влезнат на техния пазар и реципрочно на нашия. Аз от две години работя по този проект“, добави министърът.

Караниколов призова медиите да проверят дали фурмите ще стигнат до нуждаещите се хора, а не да ги броят. Той допълни, че днешната ревизия е била свързана със заприходяването на пратката. Министърът допълни, че това е искането на фирмите - да се ползват от Националния оперативен щаб и да се раздадат на хората, които имат нужда от храната.

По думите му всички големи икономики в света в момента са на пауза. Той добави, че дори у нас да нямаше противоепидемични мерки – индустрията пак щеше да е в криза, защото е свързана с останалите пазари. Министърът заяви, че българската икономика ще се възстанови веднага, след като заработят големите европейски икономики. 

„Засегнати са хотелиерство и ресторантьорство, но тепърва проблеми ще се появят и в други сектори. Ако сега отворим икономиката си и след един месец се наложи пак да я затворим – дали няма да е по-лошото решение? Въведените мерки към бизнеса са краткосрочни, ние продължаваме да работим по средносрочни и дългосрочни“, каза Караниколов. 

Той обясни, че очаква злоупотреби за държавна помощ заради разхлабените изисквания, но е предвидена наказателна отговорност.

Днес на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов обяви, че през следващите седмици ще заработят мерки за десетки милиони, с които ще се помага на малки и средни предприятия. Парите ще дойдат от европрограми. За малките фирми ще има около 173 млн., които биха стигнали за около 20 000 дружества. За средните ще се търси ресурс от 200-300 млн.

„Грантовите пари са средства от Европейския съюз и ние нямахме никакво право да ги предоставим преди това да бъде съгласувано с Европейската комисия. Доскоро много от секторите не бяха допустими по тази програма – услуги като ресторантьорство и хотелиерство не можеха да ползват средствата. Ние го отвоювахме. Досега се допускаше 80% грант и 20% съфинансиране – това сега няма да го има“, каза още министърът за средствата.