Заради епидемията Европа се изправя пред тежка рецесия. Различни финансови институции вече говорят за потъване на икономики.

Снимка: btvnovinite.bg


До какъв срив ще се стигне зависи от това колко тежко ще се отрази кризата в двете основни държави, определяни за двигатели на Европа – Германия и Франция.

Прогнозите на Международния валутен фонд за Германия са за спад на Брутния вътрешен продукт за годината със 7%. Анализ на Германския икономически институт показва, че само за второто тримесечие сривът ще е почти 10 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

Toвa би бил нaй-peзĸият cпaд за едно тримесечие, oт нaчaлoтo нa вoдeнeтo нa cтaтиcтиĸa пpeз 1970 г.

Спадът на френската икономика се прогнозира да е над 7 на сто, ако карантината не се удължи след 11 май.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Бюджетният дефицит или иначе казано това, което държавата харчи над приходите си – ще достигне нивата от годините след края на Втората световна война.

За най-засегнатата страна Италия прогнозите на МВФ са за икономическия спад гони двуцифрено число.

Снимка: btvnovinite.bg

Като говорим за проценти спад на икономиката, трябва да знаем, че всъщност става въпрос за стотици милиарди евро загуби заради стоките и услугите, които съответните икономики няма да произведат.

За България се залага спад на икономиката с 4 на сто. Един пункт повече от прогнозата на правителството ни. А това как ще се възстановяваме ние, всъщност е пряко свързано с това как и кога ще започне възстановяването на основните европейски икономики.

Снимка: btvnovinite.bg


Иначе в повечето държави в Европа прилагат близки мерки за кризата. Отлагане или намаление на данъци, субсидии към заплати, целеви кредити, финансови инжекции и отлагане на плащания по кредити.