Франция официално е в най-тежката рецесия от Втората световна война насам.

Интензивните отделения в района на Париж са на предела и леглата  трябва да се увеличат, съобщиха здравните власти.

Смъртните случаи все още растат, но в страната се наблюдава тенденция за по-слабо увеличаване на заразени.  

Президентът Макрон вероятно ще опита да окуражи французите като им даде надежда за излизане от извънредните мерки, но ще призове и за още търпение. Статистиката в момента показва, че пикът във Франция не е остър и мигновен, а представлява продължителен бавен застой.

Има и втори спешен показател, който ще повлияе на решението за дата на излизане от карантината – Франция е в най-тежката рецесия от края на Втората световна война.

„Намаляването на случаите, което се наблюдава през последите дни, е свързано с правилното спазване на ограничителните мерки. Затова нека бъдем силни и търпеливи“, заяви директорът на здравната агенция Жером Саломон.

Въпреки по-малкото нови случаи Испания засега остава под карантина.  

Премиерът Педро Санчес коментира, че след седмици на борба се вижда как пандемията започва да отслабва и да е под контрол. Според него пикът на заразата е достигнат и прескочен.

Германия не изключва постепенно разхлабване на карантината в края на месеца.

Първите резултати от тестването за антитела в Хайнсберг показват, че 15 % от жителите са раойна-огнище са прекарали вируса.

„Това, че хората откликнаха и дисциплинирано спазиха мерките, ни позволява да преминем към втора фаза - излизане от карантирана, но при спазване на хигиенните норми и поведение за дистанция“, обясни вирусологът проф. Херник Щреек.

Полша удължи с две седмици ограничителните мерки. Страната въвежда и задължително носене на маски. Подобно решение обсъждат в Испания и Великобритания.

От „Даунинг стрийт“ 10 заявиха, че премиерът е по-добре и се възстановява.

В момента се прави нов опит за компромис между страните от Еврозоната за справяне с икономическата криза.

Италия и Испания искат общ заем с коронаоблигации. Германия , подкрепяна от Франция, предлага финансова помощ от европейския фонд за стабилност.

Нидерландия е категорично против и поставя условия за такава помощ, което пък е неприемливо за най-засегнатите страни.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 460 17 133 912
Света 5 722 264 44 118 353 520 2 457 960
Заразени* Нови Починали
България 2 460 17 133
Света 5 722 264 44 118 353 520
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer