Какво ще стане с бизнеса, ако карантината не бъде вдигната скоро? На този въпрос се опитаха да отговорят в обзорното предаване „Кризата COVID-19“ Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал и икономистът Лъчезар Богданов. 

„Европа е много свързана икономически и надеждите една от страните да направи нещо, а другите да не го направят – няма как да се случи. Ще има леко отваряне на част от бизнеса, но – част от българските заводи не работят, но не защото е забранено – а техните клиенти в Германия или Испания са затворени“, обясни Богданов. 

По думите му фирмите ще заработят, но с по-бавни темпове. Ваня Григорова коментира, че Европа засега не показва, че единна. 

„Многократно беше отказано и на Италия, и на Испания подкрепата, за която те настояваха. Не може да продължаваме да налагаме само 10% корпоративен данък и да очакваме, че държавата ще функционира така, че да подкрепи нуждаещите се граждани. Данъците са базата, на която трябва да се стъпи, за да може държавата да функционира“, посочи още представителят на синдикатите. 

Иванов заяви, че 60% от българския износ е за Европа, а голяма част от БВП е от предприятия, изнасящи за Стария континент. „Това е действителността, трябва да се съобразим с това и много трудно може да преориентираме икономиката си в кратки срокове. Освен това, не само Европа е засегната от кризата с коронавируса, а целият свят“, допълни представителят на бизнеса.

Добрин Иванов посочи, че проблемите на бизнеса няма да приключат с края на извънредното положение, като най-вероятно бизнесът ще поиска от държавата удължаване на мярката „60/40“.

„Всички мерки трябва да изглеждат като един мост. Икономиката трябва да се рестартира, а тя вече стартира в Китай. Ще има няколко големи промени, вероятно международните пътувания и туризмът тази година ще бъдат надолу. Ресторантите, баровете, дискотеките – вероятно скоро няма да отворят. Дори да отворят – няма да е пълно с хора, защото част от тях ще загубят дохода си“, посочи Богданов. 

По думите му хората ще преразгледат разходите си и ще започнат да харчат по-малко и по-разумно.