Маски или фурми? И колко тона? Това са въпросите, които си задават всички, откакто стана ясно, че част от получените от ОАЕ медицински консумативи всъщност са фурми.

За случая миналата седмица писа разследващият сайт „Бивол“.

Случаят започна в началото на април след визита на министъра на икономиката Емил Караниколов в Емирствата.

Видео на наша партньорска телевизия в Абу Даби показва пристигането на българския министър, срещата му с министър от Емирствата и товаренето на пратката.

На 13 април от Националния оперативен щаб обявиха, че вече е осъществена размяна на храна срещу маски и калцуни, при това – напълно безплатно за държавата от две компании. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Изнесоха 32 тона храни и получихме 15 тона медицински консумативи. Като размяна. Това са предпазни средства, маски, ръкавици и костюми“, обяви на 13 април началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По-късно се оказа, че консумативите не са 15 тона, а по-голямата част са фурми. Днес от Щаба промениха позицията си.

„Не съм запознат в детайли с дарението. Даренията от частни фирми могат да са всякакви“, отговори ген. Мутафчийски.

„Това нещо тежи 2 грама (маската – бел. ред.), фурмите тежат по половин килограм. Не може да ги сравняваме в тонове“, добави главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

bTV откри фурмите в склад на БЧК край София. Оказа се, че те със сигурност са по-голямата част от пристигналото дарение. По данни на БЧК – около 9 тона. 

Директорът на Националния учебено-логистичен център (НУЛЦ) на БЧК в с. Лозен – Огнян Иванов, коментира пред екипа ни, че на око фурмите изглеждат да са повече от медицинските консумативи.

Тепърва ще се решава как ще се разпределят. Те ще отидат при социално слаби, а не по болниците.

След пристигането си в България Емил Караниколов беше поставен под карантина, защото от кадрите се вижда, че е без ръкавици. От Министерството на икономиката потвърдиха, че сме изпратили храна, а сме получили „маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна от местни фирми“.

Според тях това е жест на солидарност и подкрепа и задълбочаването на диалога между двете страни на най-високо държавно ниво.

Утре държавна комисия ще отиде и ще преброи колко тона са формите и какво количество са санитарните материали, получени от Обединените арабски емирства.