Столичното общинското предприятие „Социален патронаж“ започна кампания в помощ на възрастните, болните и трудно подвижни хора. С цел да не излизат навън – служителите ще пазаруват за тях хранителни продукти и лекарства.

Единственото условие е да нямат близък, който може да им помага. За вчерашния ден са получени 15 такива сигнала, обясни в „Тази сутрин“ директорът на социалното предприятие Радослав Йорданов.

„След телефонно обаждане на телефон, лицата могат да заявят продукти от първа необходимост, както и медикаменти“, уточни той и допълни, че към момента получават помощ от доброволци към формированието „Аварийна помощ", а при увеличаване на броя на желаещите ще потърсят помощ от Червения кръст.

Йорданов разказа, че телефонът често не се ползва по предназначение, като така се затруднява връзката с хора, които имат нужда. „В първия ден обаждането е било от жена ,която се е интересувала дали ще работи фризьорският ѝ салон, а второто е било от мъж, който се е интересувал дали ще работят магазините за алкохол и цигари“, каза директорът на „Социален патронаж“.

Той призова хората да бъдат отговорни и да не задържат линията с въпроси за здравословно състояние или ограничаване на работата на дадени обекти. Сигнали за помощ могат да се подават всеки ден от 19 ч. до 16 ч. на телефон 02 81 885 20.