„Няма никаква намеса в Закона за вероизповеданията, който беше приет като поправка само преди два дни. Всичко, което сме направили, сме го направили само и единствено водени от интереса на България и за свободата на вероизповеданията в страната”, заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб  Цветан Цветанов в Поморие.

Премиерът Бойко Борисов поиска извинение от турската страна заради изявлението на министъра на външните работи на Анкара. Мевлют Чавушоглу обяви пред симпатизанти преди два дни, че Турция се е намесила при промените на българския Закон за вероизповеданията.

Турската страна обаче отказа да се извини за изявлението на Чавушоглу. Това стана ясно след разговор на  българския премиер Бойко Борисов с с вицепрезидента Фуат Октай в Букурещ по време на среща на четворката България, Гърция, Сърбия и Румъния, на която турският политик беше гост.

Според Цветан Цветанов след изборите в Турция в неделя нещата вече ще бъдат по-различни. Той припомни, че българските евродепутатите са гласували с „въздържал се” за прекратяването на разговорите с Турция за членство в ЕС.

„И мисля, че, ние като съседи с Турция, трябва да запазим добрите отношения, защото знаете, че в момента около три милиона и половина са бежанците, които са на територията на турско-сирийската граница.

Имаме потенциален риск за увеличаване на миграционна вълна и точно затова трябва да бъдем умерени в изказванията си, защото за нас е важно да имаме сигурност, да имаме външна граница, която да не бъде под натиск от турска страна”, посочи Цветанов.  

За предстоящите избори за европарламента Цветан Цветанов коментира, че предстои тежък предизборен период.

„Насреща си имаме политически опонент като БСП, който не предлага политики. Те не искат дебат по същество за евроизборите, направиха всичко възможно техният водач на листата да бъде агресивен и арогантен”, отбеляза Цветанов.

По думите му евролистата на ГЕРБ  ще бъде от компетентни и знаещи хора, които познават функциите на европейските институции и имат признанието на европейските лидери. 

Убедителната победа на евровота ще ни даде сили за предстоящия местен вот, заяви още заместник-председателят на ГЕРБ.  Той  прогнозира, че с обявяването на листата кандидатите ще чуят всякакви неверни неща от БСП. 

„В нашата предизборна платформа ще представим приликите си с ЕНП, а не както направиха от БСП – да акцентират върху различията с ПЕС. Когато си член на партия и политическо семейство, трябва да показваш какво ви обединява, а не това, което ви разделя. Това показва, че БСП са неискрени към техните избиратели. Те залагат на това, което може да провокира националпопулистките настроения на хората“, сподели още председателя на Националния предизборен щаб на ГЕРБ.