Остри реакции у нас след изявлението на турския външен министър, че Анкара се е намесила София да промени Закона за вероизповеданията.

Мевлют Чавушоглу е направил коментара си пред български изселници в района на Източна Тракия.

„Законът за вероизповеданията в България беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени”, казва Чавушоглу.
 
В момента в Турция тече кампания за местни избори, насрочени за тази неделя.

Министърът на  външните ни работи извика турския посланик на разговор в сградата на МВнР и му беше направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е крайно неприемливо изказване. Избори идват и си отиват, и за съжаление и миналата година си спомняте се наложи  да реагирам, преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите”, посочи Екатерина Захариева, министър на външните работи.

От външно съобщават, че по време на разговора турският посланик е изказал уверения, че неговата страна не е имала намерение да обижда България или да оказва влияние върху законодателния процес.

Снимка: btvnovinite.bg

„Думите на министър Чавушоглу са извадени от контекста и представени погрешно”, отговори Хасан Усулой, посланик на Република Турция.

Патриотите поискаха изслушване на Екатерина Захариева в парламента, а социалистите призоваха главният прокурор да започне разследване и президентът да наложи вето върху закона.

„Турската държава по начало си прави такива привокации. Това е национално предателство”, бяха думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

БСП поискаха Обединените патриоти да напуснат веднага правителството и се обърнаха към премиера Бойко Борисов даде информация имало ли е намеса на Анкара.

От ДПС заявиха, че върху техните депутати не е оказвано влияние по време на дебатите за закона, така че задълженията на Главното мюфтийство към българската държава да бъдат опростени.

От Главното мюфтийство отказаха да коментират думите на турския външен министър пред български изселници. Дългът на мюфтийството е от неплатени заплати и осигуровки и възлиза на около 8 милиона лева. Според приетите окончателно промени вчера той ще бъде разсрочен до 10 години.