Дипломатически искри между София и Анкара. Министърът на външните работи Екатерина Захариева е наредила да бъде извикан турския посланик в София за разговор. Това научи bTV от дипломатически източници.

Поводът – твърденията на турския й колега, че се е намесил в поправките на Закона за вероизповеданията за разсрочването на дълговете на Главното мюфтийство.

Външният министър Мевлют Чавушоглу е говорил на митинг в турския град Текирдаг, в Източна Турция в сряда вечерта и обяснил, че се свързал със София, за да търси решение за казуса с дължимите 8 милиона.

От Министерството на външните работи съобщиха, че в телефонен разговор по негово искане турският външен министър изразил притесненията си, че текстовете за разсрочването на дълга са насочени срещу мюсюлманската общност.

Eкатерина Захариева уверила своя колега в противното. България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, казаха от външно министерство.

Промените в закона за вероизповеданията бяха защитени от вносителя Цветан Цветанов в последните му часове като депутат на ГЕРБ.

Въпреки противоречията текстовете бяха приети окончателно и от тях следва, че задълженията могат да бъдат разсрочени за 10 години.

Междувременно от ВМРО поискаха Захариева да бъде изслушана в парламента, за да изясни имало ли е какъвто и да било дипломатически опит от страна на Анкара за намеса във вътрешните ни работи.