Турция отказа да се извини за изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за намеса в закон за вероизповеданията в България. Българският премиер Бойко Борисов напусна срещата с вицепрезидента Фуат Октай след 5-часови преговори. Тя беше прекъсвана няколко пъти за телефонни разговори на турската делегация, вероятно с Анкара.

„Те смятат, че с нищо не са засегнали българската страна. Показахме сайтовете. Те предлагаха всякакви варианти, съвместни комюникета, аз бях неотстъпчив. Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат  да се съизмеряват с други ползи. Ние не сме ги обидили по никакъв начин, никой не ни е оказвал натиск. Те твърдят, че това по никакъв начин не било натиск, а било ситуация”, обяви след разговорите Борисов.

Разговорът между българския премиер и турския вицепрезидент се състоя в Букурещ, където Борисов присъства на среща на четворката България, Гърция, Сърбия и Румъния. По покана на домакините, турският вицепрезидент Фуат Октай беше гост на събитието.

До дипломатическите искри между София и Анкара се стигна след твърдения на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че се е намесил в поправките на Закона за вероизповеданията за разсрочването на дълговете на Главното мюфтийство.

Той е говорил на митинг в турския град Текирдаг, в Източна Турция в сряда вечерта, и обяснил, че се свързал със София, за да търси решение за казуса с дължимите 8 милиона.