Премиерът Бойко Борисов поиска извинение от турската страна заради изявлението на министъра на външните работи на Анкара. Мевлют Чавушоглу обяви пред симпатизанти преди ден, че Турция се е намесила при промените на българския Закон за вероизповеданията. Четвърти час продължава срещата му с вицепрезидента Фуат Октай в Румъния, предаде специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

В Букурещ Борисов присъства на среща на четворката България, Гърция, Сърбия и Румъния. По покана на домакините, турският вицепрезидент Фуат Октай беше гост на събитието.

По време на срещата Борисов е заявил на турския вицепрезидент, че е ядосан от "непремереното изказване на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен Законът за вероизповеданията у нас". По думите на премиера, то е категорично неприемливо и невярно.

"С изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, никак не ми е приятно това, което са казали там. На Балканите намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда изключително големи конфликти. Така че се надявам те да поднесат своето извинение за това, което са казали", заяви Бойко Борисов.

По-рано тази вечер турската страна поиска разговорите да бъдат прекратени, за да се изяснят обстоятелствата и да проведат разговор с Анкара, за да уточнят дали наистина Чавушоглу е казал това, което беше отразено. Разговорите бяха възстановени след официалната вечеря, на която вицепрезидентът на Турция е официален гост.

До дипломатическите искри между София и Анкара се стигна след твърдения на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че се е намесил в поправките на Закона за вероизповеданията за разсрочването на дълговете на Главното мюфтийство.

Той е говорил на митинг в турския град Текирдаг, в Източна Турция в сряда вечерта, и обяснил, че се свързал със София, за да търси решение за казуса с дължимите 8 милиона.

„Законът за вероизповеданията в България беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени”, е заявил тогава Чавушоглу.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева извика турския посланик в София за разговор.

Превратна интерпретация на извадени от контекста думи – така турската страна официално определя думите на външния си министър Мевлют Чавушоглу за българския Закон за вероизповеданията и ролята на Анкара за промяната му, стана ясно от обясненията на посланика на южната ни съседка н.пр Хасан Улусой в МВнР.

От Външното министерство подчертават, че вицепремиерът Екатерина Захариева е определила изказването като „неприемливо”, като „приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи”.

„Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай г-н Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.

Посланикът увери българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес”, се посочва в официалното съобщение.

Промените в закона за вероизповеданията бяха защитени от вносителя Цветан Цветанов в последните му часове като депутат на ГЕРБ.

Въпреки противоречията, текстовете бяха приети окончателно и от тях следва, че задълженията на вероизповеданията у нас могат да бъдат разсрочени за 10 години.