Най-разпространен у нас е британският вариант на вируса, сочи анализ на Националния център по заразни и паразитни болести.

Британската мутация излиза в над 93% от изследваните 134 проби на болни. Сходен е процентът на изследваните преди 3 дни други 92-е проби.

При тази COVID вълна децата боледуват по-често.

Радослав е на 10 и е сред децата у нас, които са се заразили с коронавируса.

"В първите дни ме болеше много главата, повръщах", сподели Радослав.

"Започна много силно да се изпотява, разплака се, защото наистина имаше силно главоболие. След това през нощта вдигна температура и повръща, което беше притеснителното за мен, защото се обезводняваше. Появи се кашлица, болки в гърлото, загуба на глас. Слава богу, в рамките на 4-5 дни тези всички симптоми отшумяха", казва Даниела Стоянова, майка на Радослав.

Няколко дни след като Радослав проявява симптомите, майка му Даниела също се разболява - и се изолира на друг етаж от къщата.

"Може би несигурността от това какво ме очаква, от това какво може да се случи на детето ми, това беше най-тежката мисъл", казва майката.

От спешната болница "Пирогов" разказват, че наблюдават ръст на заразените деца при тази вълна.

"Като в резултат на повсеместното разпространение на вируса се наблюдават заболели от всички възрастови групи - от най-малките пациенти до по-големи деца и такива в юношеска възраст, разнообразна е клиничната картина", заяви д-р Снежина Лазова, педиатър и детски пулмолог в УМБАЛСМ "Пирогов".

Вече се проучват ваксини срещу COVID-19 при деца. Даниела изчаква резултатите, за да прецени дали да ги постави на синовете си.

"Ако получа информация, с която да бъда сигурна, че тази ваксина е безвредна за детето ми и ефикасна срещу COVID, да, разбира се", обясни Даниела.

Още за COVID и децата и кога ще има ваксини за тях - утре сутрин в поредицата "COVID-19:Ваксините".