Идентифицирани са два български склада за търговия на едро, в които са доставени полските яйца, за които има съмнения, че са заразени със салмонела. Това заяви експертът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Райна Иванова в студиото на „Тази сутрин”.

Тя коментира, че е направена проверка на складовете и яйцата вече са изтеглени от пазара, след като вчера беше получен сигнал по системата за бързо предупреждение за опасни храни. 

Д-р Иванова отбеляза, че има съмнения за яйца само от две ферми, а не за всички, предлагани на пазара. Това са партидите с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 (номерата на фермите).

Снимка: btvnovinite.bg

От Агенцията по храните посъветваха всички, закупили яйца с такава маркировка, да не ги консумират и веднага да сигнализират в агенцията. Те могат да ги върнат в търговските обекти, от които са купени и да си поискат парите, но само срещу касова бележка.

Зрители сигнализираха в рубриката на bTV „Аз, репортерът”, че са купили и дори консумирали от въпросните яйца. Един от тях твърди, че заразените партиди са в магазините още от началото на месец октомври и със сигурност доста хора са яли от тях.

Д-р Иванова успокои обаче, че салмонелата не издържа на термична обработка и се унищожава при температура над 68 градуса, така че, ако са правилно консумирани, няма опасност от заразяване.

От БАБХ обещаха да предприемат всички законови мерки с цел да защитят здравето на потребителите. До края на деня ще стане ясно и каква част от потенциално опасните партиди са продадени.