Кабинетът започва масирани проверки има ли спекула с цената на олиото. Драстичен скок и стойности между 5 и 7 лева за литър провокираха действия от страна на държавата. bTV провери как се движат цените в страната.

Поскъпване на олиото на различни места в страната провокира светкавична реакция и проверки на държавата за това има ли спекула и опити за измами на пазара. В един софийски магазин цената на бутилка от литър е около 5 лева. Направихме проверка и в други градове - от Източна до Западна България.

Във фабриката за производство на олио в село Карапелит пресмятат, че за месец доставните цени са се повишили с около три лева на литър.

„В момента производствената цена е вече двойна сравнение само с преди няколко месеца. Основната причина е войната в Украйна, която наруши доставките на слънчогледово масло“, казва Георги Веселинов, търговски директор на фабриката в село Карапелит:

Снимка: btvnovinite.bg

В завода изчисляват, че цената на олиото на рафта в магазина с минимална надценка може да е между 7,20 и 7,50 лв.

Поскъпване на олиото има и в Хасковско.

„Току-що разбрах, че новата цена от днес, едрова цена е 4,30 лв. Значи новата продажна цена ще се получи 5,15 лв.“, казва собственицата на хранителен магазин Сийка Иванова.

„Беше на 3,40 - 3,60, но вече е 5 лв. За мен това е много скъпо“, коментира Станчо Иванов.

Репортерската ни проверка във Врачанско показа, че до вчера в търговската мрежа олиото струва около и дори под 4 лева. Днес вече е изкупено и цените тръгват от 4,40, а на места стигат близо 6 лева. В София също се забелязва увеличение.

„То стана тройно почти. Всяка стотинка като е ценна , сега вече тези цифри... Как да кажа - промениха ни живота“, коментира клиентка в столичен магазин.

Проверяваме цените и в големите вериги, и в по-малките магазини.

Цената за литър олио варира между 4 и 5 лв. в големите супермаркети, в някой по-малки магазини е по-висока.

Според данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища от началото на войната досега цената на едро на литър се е повишила с 12 ст.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да се отчете, че Украйна и Русия, заедно, двете държави отговарят за 69% от световния износ на слънчогледово олио. Съответно на глобално ниво ще има ръст в тези цени“, казва икономистът Георги Вулджев.

Според икономическия министър по-високите цени са спекула, тъй като производствената стойност на литър олио е 2 лв.

„Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количество в складове, във фабрики, в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат. Няма да позволим да стане някой милионер за една нощ на гърба на българите“, заяви Корнелия Нинова.

Три институции започват проверки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!