Силите на Саудитска Арабия са получили заповед да убиват хора, за да разчистят терена за нов футуристичен град, планиран като част от проект за 500 милиарда долара, който цели да увеличи БВП на страната. 

Бивш офицер от разузнаването на Саудитска Арабия твърди, че му е казано да използва "смъртоносна сила" срещу всички "бунтовници", които отказват да напуснат домовете си, разказва Би Би Си.

Полковник Рабих Аленези посочва че му е било наредено да изгони селяни от племе в държавата от Персийския залив, за да осигури теритотията за The Line, който е част от екопроекта Neom.

По думите на Аленези един човек е бил убит по време на протест срещу принудителното изселване. От Саудитското правителство и екипа на Neom са отказали коментар.

Saudi Vision 2030

Проектът, който е на стойност 500 милиарда долара, е част от стратегията на страната Saudi Vision 2030, според която икономиката на кралството не трябва да бъде съсредоточена само върху петрола.

The Line е представян като град без автомобили, широк само 200 м и дълъг 170 км, въпреки че до 2030 г. се очаква да бъдат завършени само 2,4 км от проекта. Десетки световни компании участват в изграждането на Neom.

"Без пътища, коли или вредни емисии. Проектът ще работи със 100% възобновяема енергия, 95% от земята ще бъде запазена за природата. Здравето и благосъстоянието на хората ще бъдат с приоритет пред транспорта и инфраструктурата, за разлика от традиционните градове", пише в описанието на Neom.

Перфектното „празно платно“. 

Престолонаследникът на Саудитска арабия принц Мохамед бин Салман описва района като перфектното „празно платно“. Според данни на правителството обаче повече от 6000 души са били преместени заради проекта, а правозащитната организация ALQST твърди, че числото е по-голямо.

Селищата, възпрепятстващи проекта, са били населени предимно от племето Хувейтат – древно, традиционно номадско бедуинско племе, което от поколения обитава региона Табук в северозападната част на страната.

Според Рабих Аленези от заповед, издадена през април 2020 г., ставало ясно, че  Хувейтат се състои от „много бунтовници“ и тези, които продължават да се съпротивляват на изселването, трябва да бъдат убити. С това се разрешава използването на смъртоносна сила срещу всеки, който остане в дома си.

Снимки на проекта. Източник: Neom.com

Полковникът избегнал мисията си по измислени медицински причини.

Протести срещу изселванията

Абдул Рахим ал-Хувейти отказал да позволи на комисията по поземлен регистър да оцени собствеността му и е бил застрелян от саудитските власти ден по-късно. Преди това той публикува множество видеоклипове в социалните мрежи, с които показва протестите срещу изселванията.

В изявление на саудитската държавна сигурност се твърди, че Абдул Рахим ал-Хувейти е открил огън по силите за сигурност и те са били принудени да отвърнат. Правозащитни организации и ООН обаче посочват, че мъжът е бил убит просто защото се е съпротивлявал на изселването.

Източник, запознат с работата на дирекцията на саудитското разузнаване, коментира, че показанията на полковника са в съответствие с това, което са знаели за подобни мисии.

Задържани и осъдени на смърт

Най-малко 47 други жители са били задържани, след като са се съпротивлявали на изселването. Според ООН и ALQST много от тях са били преследвани по обвинения, свързани с тероризъм.

Снимки на проекта. Източник: Neom.com

От тях 40 остават в ареста, петима от които са осъдени на смърт, посочват ALQST.

Няколко души са били арестувани само заради това, че публично са оплаквали смъртта на Абдул Рахим ал-Хувейти в социалните медии.

Саудитските власти казват, че на тези, които трябва да се преместят заради The Line, е предложена компенсация. Но според ALQSТ  изплатените суми са много по-ниски от обещаните.

"Не е редно да настъпваш гърлата им, за да напредваш“

„Просто миришеше на нещо ужасно – нещо, което беше наложено на тези хора. Не е редно да настъпваш гърлата им с токчетата на ботушите си, за да можеш да напредваш“, коментира бивш старши изпълнителен директор на проект от Neom.

Той напуснал проекта по-малко от година след като се присъединил към него, защото бил разочарован от управлението му.

Главен изпълнителен директор на британска компания за обезсоляване, която се оттегля от вторичен проект за 100 милиона долара за The Line през 2022 г., също е изключително критичен.

„Може да е добре за някои високотехнологични хора, живеещи в този район, но какво да кажем за останалите?“ пита Малкълм Ау, главен изпълнителен директор на Solar Water PLC.

Война срещу идентичността

„Местното население трябва да се разглежда като ценен актив, като се има предвид колко добре познава района. Трябва да потърсите съвет от тези хора, за да подобрите, да създадете, да пресъздадете, а не да ги премахвате", коментира Ау.

Разселените избягват коментари, като посочват, че говоренето пред чуждестранни медии може допълнително да застраши техните задържани роднини.

„Те водят война срещу хората, война срещу нашата идентичност“, казва потърпев мъж.