Целият ресурс на здравната ни система ще бъде впрегнат в битката срещу разпространението на коронавируса у нас. Това стана ясно след извънредно заседание на правителството.

Днес отчетените нови случаи са по-малко от обичайното, но въпреки това не става въпрос за добра новина. Тревожната тенденция се запазва - всеки трети тест е положителен.

От сдружението на личните лекари в София-област алармират, че заразените българи са много повече. Те били извън статистиката, защото не всички могат да си позволят да си направят скъп PCR тест.

Поликлиниките обособяват помещения за COVID пациенти, а пред мобилните пунктове на болниците се извиха опашки.

Решението за отпускане на още средства дойде след извънредно онлайн заседание на Министерския съвет.

С 81 милиона лева ще бъде подпомогната здравната система за справяне с пандемията.

65 млн. са от държавния бюджет. С тях ще се финансират  болниците, които са отделили над половината от леглата си за пациенти с COVID-19. Ще се закупят бързи антигенни тестове.

Останалите 16 милиона ще дойдат от резерва на Националната здравна каса. С тези пари ще се обособят COVID кабинети в поликлиниките и ще се финансират общопрактикуващите лекари за месеците ноември и декември.

За да се справи с пандемията, държавата ще използва целия потенциал на здравната система - категоричен е министър-председателят.

„Много хора вече разбраха, че шега с този COVID не бива. Трябва да има 100 процента готовност за всеки влошил се да отиде и по лекарска, повтарям – по лекарски медицински протокол. Тук идва следващата група. И особено Сачева, Ангелов, Дончев, искам много добре да помислите как да отличим тези, които вече са преминали болестта“, заяви премиерът Борисов. 

Парите ще се използват за реорганизация на болниците, купуване на антигенни тестове и подпомагане на личните лекари.

„Всичко това е в резултат от предприетата от нас следваща стъпка в резултат на плана, който следваме при повишаване на заболеваемостта над 300 на 100 хиляди души население“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Уважаеми господа от опозицията, на мен вие не може да ми говорите, че искам да купя избори, като се грижа за хората, защото години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на България, затова съм го правил. Сега трябва да запазим хората плюс икономиката“, каза Бойко Борисов.

В борбата с пандемията поликлиниките също ще бъдат на първа линия с отварянето на т.нар. "COVID кабинети". 

Там ще се прави цялостен преглед на хората със симптоми и антигенни тестове. 

Пациентите, които са със симптоми на COVID ще минават през изолирани помещения, а ако има нужда ще се правят и рентгенови снимки.

„Личните лекари ще насочват към нас техните пациенти. Всичко се прави да поемем по-леките случаи, които се насочват към болниците“, обясни д-р Васил Василев.

В същото време личните лекари отчитат, че много болни със симптоми на COVID-19 са извън статистиката.

„Тези, които са вписани в COVID приложението и официално са ни подадени, това са хората, които са си платили тестовете. Освен тях, ние имаме поне два пъти по толкова, които са болни и със симптоматика на коронавирус, ние продължаваме да си ги лекуваме, но официално не влизат в статистиката, защото не могат да си платят теста. Tова е масово и е навсякъде“, каза д-р Чобанова.

Затова и днес отново настояха за безплатни PCR и антигенни тестове.

От днес са в сила и  т.нар "зелени коридори" за пазаруване в хиперкмаркетите за възрастни хора. Препоръчва се това да се случва между 8 и 10 ч. сутринта, а не както се обсъждаше между 10 и 12 ч. на обяд.

Нови мерки и за учениците.

Педагогическите съвети вече могат да задължават учениците да носят маски в клас. Заповедта ще е по преценка на училището и - определен клас/класове или всички ученици, гласи заповед на министърът на образованието от днес.

А за икономиката, нова мярка от 40 милиона лева трябва да помогне на бизнесите, които ще пострадат от пандемията. С тях ще се подкрепят 50 000 души - сочат изчисленията на социалния министър.

„Например заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси, ако това се наложи. Ще имаме възможност да финансираме 80% от минималната работна заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси“, поясни социалният министър Деница Сачева.

Предвижда се допълнителна помощ и за семейства, чиито деца са били под карантина.

И днес десетки чакаха на опашка за прегледи и тестове за коронавирус в мобилните пунктове пред болниците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!